Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TRAFİK SİGORTASINDA KULLANICI HATASI DÖNEMİ

Trafik sigortasına gelen aşırı zamlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Fiyatların düşürülmesi için çalışmalar devam ederken, meclis...

Trafik sigortasına gelen aşırı zamlar, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Fiyatların düşürülmesi için çalışmalar devam ederken, meclise yeni bir tasarı sunuldu. 

Bu tasarı, sürücülerin kendi kusuru oranında karşı tarafa ödeme yapmasını içeriyor.  

Kusur oranında ödeme 
Sigorta şirketleri, sürücülerden para karşılı risk satın alıyor. Buna rağmen şirketler, herhangi bir kazada, sürücünün ağır kusurlu olması halinde karşı tarafa ödediği parayı, bu sürücüden tazmin edebiliyor. Meclise sunulan yeni tasarıda ise ağır kusur şartı yerine kusur oranı sistemi getiriliyor. 

Buna göre sürücü, kaza yaptığında, kendi kusuru oranında karşı tarafa ödeme yapıyor. Örneğin, çarpılan araçta 10 bin lira masraf çıktı ve çarpan aracın sürücüsü de yüzde 80 kusurlu bulundu. Bu durumda çarpan sürücü 8 bin lira, sigorta şirketi 2 bin lira ödüyor.  

Kusur oranını kim belirliyor? 
Kusur oranını ise, her iki tarafın sigorta şirketleri belirliyor. İrtibata geçip görüşen şirketler, oran konusunda anlaşamazsa, konu Tramer'in Kaza Tespit Tutanağı Komisyonu'na aktarılıyor.  

Yüksek fiyattan sigorta yaptıranlar 
Öte yandan bu sistemin faaliyete geçmesi halinde, sigorta fiyatlarının yüzde 30 oranında düşmesi bekleniyor. Ancak bu da yeni soruları gündeme getiriyor. 
Daha önce yüksek fiyattan sigorta yaptıranların paralarının bir kısmını geri alıp alamayacakları konusunda soru işaretleri mevcut. Çözüm getirilmezse, bu sürücüler hem yüksek sigorta ödeyip hem de kaza anında ceplerinden para ödemek durumunda kalabilir.  

Satın alınan riskin bedeli 
Yine 10 bin liralık araç sahibi 100 bin liralık bir araca çarptığında ve yüksek oranda kusurlu bulunduğunda işler çıkmaza girebilir. Tasarıyla ilgili sürücülerin kafasında soru işareti ise, kaza yapılmaması halinde yıl sonunda şirketlerden paralarını geri alıp alamayacakları... 

Çünkü sürücüler, para vererek kusurlu kazada ödenecek bedelin riskini şirketlere devrediyor, ancak kaza yaptıklarında da yine kendi kusurları oranında ödeme yapıyor.  

Sigorta şirketlerini şikayet adresi 
Tasarının önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor. Ancak bu zamana kadar fahiş fiyatlar çeken ve indirimle alakalı detayları (yaş, bölge, araç vb.) dikkate almayan şirketler için bir şikayet adresi bulunuyor. Böyle bir durumda sürücüler, Hazine Müsteşarlığı'nın internet sayfasındaki "e-Hizmetler/Sigortacılık e-Başvuru" başlığına sigorta şirket veya şirketlerini şikayet edebilir.haber7