Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TESLA MODEL X SUV TANITILDI

Elektrikli otomobil denilince akla ilk gelen ve sektörün öncülüğünü yapan Tesla, Model X serisi SUV aracını resmen tanıttı. Daha önceleri 2...

Elektrikli otomobil denilince akla ilk gelen ve sektörün öncülüğünü yapan Tesla, Model X serisi SUV aracını resmen tanıttı. Daha önceleri 2012 yılında Los Angeles’ta prototip modelini gördüğümüz otomobil, 2013 yılında piyasa çıkacak şeklinde biliniyordu. 

California’da yapılan etkinlikte dün Tesla, Model X’i tanıttı ve 132 bin dolar ile 142 bin dolar arasında değişen fiyatlardan satılacağını bildirdi. Tesla’nın 3 yıl aradan sonra çıkardığı Model X, Model S ve Tesla Roadster’dan sonraki üçüncü araba.  

Tesla Model X ne zaman geliyor? 
Tesla henüz yeni Model X’in ne zaman piyasaya çıkarılacağını açıklamış durumda değil. Ancak Tesla’nın sözcüsü “Model X için 20 binden fazla ön sipariş geldi. 

Eğer bugün siz de sipariş verirseniz 8 ile 12 ay arasında araca kavuşabilirsiniz. Teslimatlar bugün başlayacak ve bundan sonra da devam edecek. Önce özel kullanıcılarımıza dağıtım yapılacak sonra da genel teslimata geçilecek.” şeklinde açıklamalarda bulunarak çıkış tarihiyle ilgili yaklaşık bir fikir sunmuş oldu. 

Ayrıca Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su Elon Musk, otomobillerini en güvenli SUV olarak tanımlıyor. Her kategoride 5 yıldız kalitesinde şeklinde vurgulanan Model X, 2.5 ton ağırlığına rağmen 100 km/saat hıza 3.2-3.8 saniyede çıkabiliyor. Araç tek şarj edilmede 250 km/saat hızla 400 km yol alabiliyor.  

Model X’in sahip olduğu özellikler 
 Tesla Model X’te acil fren sistemi ve engellerden kaçınma sistemi gibi özellikler bulunuyor. 7 kişi ve bagaj taşıyabilen araç, bünyesinde bulunan “biyolojik savunma modu” adlı hava filtresi sayesinde, yolcuların dışarıdaki zararlı gazlardan etkilenmesi engelleniyor. Bu sistem özellikle Çin’in hava kirliliğine önlem alabilmek için tasarlanmış. 

Şahin kanatlı Model X Araçta bulunan “Falcon Wing” yani şahin kanadı ile kapılar üste doğru açılıyor. Bu teknoloji sayesinde şöför aracın önüne geldiğinde pozisyonu algılanıyor ve kapılar otomatik olarak açılıyor. 
Tanıtımda da gösterildiği gibi Model X, çok dar alanlarda, iki aracın ortasında park halindeyken bile kapıları açılabiliyor. Back to the Future filminden hatırlayacağımız DeLorean DMC-12’lerin “Gull Wing” adlı kapılarının aksine Model X’in şahin kanadı kapıları iki tutucu tırnağa sahip ve daha dar açıyla hareket edebiliyor. 

 Otomobilin ilk üretim modelleri yapılan etkinlik sonunda ön sipariş vermiş olan alıcılara teslim edildi. Bildirilen birkaç rapora göre Tesla çok fazla para yakıyor ve sattığı otomobil başına 4 bin dolar kayıp yaşıyor. Daha önceleri yıl sonuna kadar 55 bin otomobil teslim sözü veren Tesla, bu rakamları biraz aşağıya çekecek gibi.SHİFTDELETE