Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

KAZALAR EN ÇOK SAAT 12.00 İLE 16.00 ARASINDA YAŞANIYOR

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda ve TÜVTÜRK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ramaz...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda ve TÜVTÜRK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ramazan Bayramı’nda yola çıkacak sürücüleri uyardı: 

Uzun yol yapacak sürücüler, her iki saatte bir mutlaka 15 dakika mola vermeli. 
Kazalar en çok saat 12.00 ile 16.00 arasında yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ve özellikle uzun tatil dönemlerinde sayısı artan trafik kazalarının, bu Ramazan Bayramı’nda da üzücü sonuçlar doğurmaması adına Trafikte Sorumluluk Hareketi, araç kullanıcılarına daha dikkatli olmaları yönünde çağrı yapıyor. 

Trafik kazalarının son yıllarda daha az yaşanmasına karşılık, özellikle bayram tatili dönemlerinde ziyaret veya tatil amacıyla şehirlerarası yolculuk yapan araç sayısındaki artış, dikkatsizlik, ihmalkârlık ve trafik kurallarına uymama gibi nedenlerle birleşerek istenmeyen sonuçlara neden oluyor. 

Türkiye’de can ve mal kayıplarına yol açan en ciddi sorunlardan birisi olan trafik konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amacıyla toplumda farkındalık yaratmak için hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ramazan Bayramı nedeniyle sürücüleri dikkatli ve sorumlu olmaya davet ediyor.  

Kazalar en çok tatilin ilk ve son günü gerçekleşiyor 
Emniyet Genel Müdürlüğünün derlediği verilere göre, sadece 2013 Ramazan Bayramı tatilinde karayollarında 1846 çarpışma meydana geldi, 86 kişi hayatını kaybetti. Üstelik olay yerinden yaralı olarak hastaneye sevk edildikten sonra yaşamını yitirenler bu rakama dâhil değil. 

Önceki yıllara ilişkin istatistikler, en çok can kaybının tatilin ilk ve son günlerinde meydana geldiğini ve çarpışmalara yüzde 50 oranla en çok hız kuralı ihlallerinin neden olduğunu ortaya koyuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre Bayram tatili süresinde meydana gelen trafik kazalarında, en çok can kaybının tatilin ilk ve son günlerinde meydana geldiği, kazaların yüzde 52’lik bölümünün, 12.00-16.00 saatleri arasında oluştuğu belirlendi. 

Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında güvenli sürüş ve kaza önleme konusunda eğitim veren uzmanlara göre, basit önlemlerle riskleri azaltarak hem rahat yolculuk yapmak hem de trafik kazalarından korunmak mümkün;

 Aracın muayenesi ve bakımı tam olsun 
 - Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın, muayenesinin zamanının geçmediğinden emin olun, geçmişse mutlaka en yakın araç muayene istasyonunda muayenesini yaptırın.
 - Lastiklerinizin hava basıncını ve durumunu, aracın aksamlarını (hız, yakıt göstergeleri, Airbag göstergeleri vs.) tüm gerekli malzemeleri (İlk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve üçgen reflektörleri) kontrol edin.  

Rahat ve hafif giysiler ile düz tabanlı ayakkabılar giyin 
- Gideceğiniz güzergâhtaki yol çalışmaları hakkında önceden bilgi edinin. 
 - Giysilerinizin mümkün olduğunda rahat ve hafif olmasına özen gösterin. 
 - Pedalları hissedebileceğiniz ince tabanlı ve rahat ayakkabılar tercih edin. 
 - Araç içinde dikkatinizi dağıtacak, görüşünüzü kapatacak eşyalar bulundurmayın, tüm eşyaları sabitleyin. 
- Hem önde, hem arkada otururken emniyet kemerinizi mutlaka takın, bebeklerin, küçük çocukların yaşlarına uygun çocuk koltuğu ile seyahat etmesini sağlayın. 
- Bu Bayram da hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabahın erken saatlerinde çıkın. Uykusuz ve yorgun bir şekilde asla araç kullanmayın. 
- Klimayı sürekli çalıştırmayın. Zaman zaman camları açarak aracı havalandırmayı ihmal etmeyin. 
- Her 2 saatlik sürüşten sonra mutlaka 15 dakika mola verin. 
- Öğlen saatlerini molada geçirin. Aşırı sıcak hem sizin hem de aracınızın performansını düşürecektir.  

Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun. 
  - Gevşek malzemeli zemini bulunan yollarda (Mıcır ve benzeri serbest malzeme) ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçınınız, hızınızı azaltın. 
- Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun. - Kısa farlarınızı mutlaka yakın.  

Çocuk koltuğu hayat kurtarıyor 
 - Ülkemizde 1 Haziran 2010’dan beri boyu 135 santimetrenin ve ağırlığı da 36 kilogramın altındaki çocukların, çocuk güvenlik koltuğunda seyahat zorunluluğu bulunuyor. 
 - Çocuk güvenlik koltuğunun kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranları yüzde 3’e ilerlerken, yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise bu oran yüzde 46’lara çıkıyor. 

 T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Trafikte Sorumluluk Hareketine, İçişleri Bakanlığı ve bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, TÜRKAK, TÜVTÜRK, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) paydaş olarak destek veriyor.

Hiç yorum yok