Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

DMA ELEKTRİKLİ TEKNOLOJİSİNİ ÇİN’E İHRAÇ EDECEK

Elektrikli araç teknolojisini Çinli batarya üreticisi CALB’ye ihraç etmek için anlaşan DMA, bu ülkede ortak bir şirket kurdu. Ortaklık, mod...

Elektrikli araç teknolojisini Çinli batarya üreticisi CALB’ye ihraç etmek için anlaşan DMA, bu ülkede ortak bir şirket kurdu. Ortaklık, modele özel elektrikli tahrik sistemleri üretecek. 

Türkiye’nin ilk tip onay belgeli elektrikli araç üreticisi Derindere Motorlu Araçlar (DMA), teknolojisini Çin’e ihraç etmeye hazırlanıyor. 

Dünyanın en büyük batarya üreticilerinden biri olan Çin devlet şirketi China Aviation Lithium Battery (CALB) ile Çin’de gerçekleştirilecek elektrikli otomobil geliştirme ve üretimi konusunda anlaşma imzalayan DMA, işbirliği kapsamında bu ülkede CADMA isimli bir şirket kurdu. 

Hedef büyüttü Şirket, Çin’de üretim yapan markalar için ‘modele özel’ elektrikli tahrik sistemleri geliştirip üretecek. 5 yıl içinde CADMA’nın milyar dolarlık bir şirkete dönüşeceğini vurgulayan DMA Kurucu Ortaklarından Önder Yol, Ar-Ge ve üretimi tamamen Türkiye’de yapılan bir araçlarını test edilmek üzere uçakla Çin’e yolladıklarını söyledi. 

Yol, “Çinli yetkililer, gönderdiğimiz araçları test ettiler ve araçlardan çok etkilendiler” dedi. Elektrikli üretmeyene ceza kesecek Çin, 2017’den itibaren yerli üreticilere “Yüzde 1 elektrikli araç üretim ve satış şartı” getiriyor. Buna göre araçların yüzde 1’i elektrikli olmaz ise diğer araçlar için belli bir miktar ceza ödemek zorunda kalacak. 

Çin sadece bu yılsonuna kadar yaklaşık 250 bin adetlik elektrikli araç üretimi hedefliyor. 5 liraya 400 kilometre gidiyor İlk araçlarını 2012 yılında tanıttıklarını hatırlatan Önder Yol, Toyota Corolla üzerinde geliştirdikleri sistemin o dönemde 280 kilometrelik menzile sahip olduğunu söyledi. Bu araçta kullandıkları 36 kilovatlık bataryayı, boyutu ve ağırlığı değişmeyecek şekilde 53-54 kilovata çıkardıklarını söyleyen Yol, şöyle devam etti: 

 “TÜV onaylı aracımızın menzili 400 kilometrenin üzerine çıktı. Bir ticari takside bu sistemi aktif olarak kullanıyoruz. Tüm araçlara 22 kilovatlık bir şarj ünitesi ekledik. Böylece 380 voltluk bir apartman prizinden 2 saatten kısa sürede tam şarj mümkün. Bunun maliyetiyse gece 5, gündüz 10 lira.” 

Batarya fabrikası kurulabilir Şartlar oluştuğunda CADMA bünyesinde Türkiye’de bir batarya fabrikası kurulması konusunda da ön anlaşma imzaladıklarını belirten Yol, “Çinliler, Avrupa’da elektrikli araç üretiminde yaşanacak talebe karşı, Türkiye’yi AB’ye açılan kapı olarak gördüklerini kaydettiler. 5 bin adet üzeri talep oluştuğunda batarya fabrikası kurmayı hedefleyebiliriz” dedi.Bugün


Hiç yorum yok