Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Ds Automobıles ve Penske Autosport, Ds E-Tense Fe23 Gen3’ü Tanıttı

DS PENSKE, DS E-TENSE FE23 aracını, Valencia’da (İspanya) gerçekleştirilen ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası dokuzuncu sezon resmi testi ö...

DS PENSKE, DS E-TENSE FE23 aracını, Valencia’da (İspanya) gerçekleştirilen ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası dokuzuncu sezon resmi testi öncesinde tanıttı. 
 

Tanıtım sonrasında sezon öncesi testler de, tüm takımların katılımıyla Valencia’da yapıldı. Daha hafif, daha verimli ve daha güçlü olan üçüncü nesil %100 elektrikli yarış otomobil, DS Automobiles’in yarış bölümü DS Performance tarafından geliştirildi. 
 


DS E-TENSE FE23’ün direksiyonuna şu anki dünya şampiyonu Stoffel Vandoorne ve elektrik kategorisindeki tek çifte şampiyon Jean-Eric Vergne geçiyor. 
 
Dokuzuncu sezonun ilk yarışı 14 Ocak’ta Meksika’da yapılacak. DS Automobiles, ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası’nda kendi tarihi açısından önemli bir kilometre taşına daha imza atıyor.
 
2019 ve 2020 yıllarında ardı ardına hem Pilotlar hem Takımlar Şampiyonluğu’nu iki defa elde etmesinin yanı sıra, 10 galibiyet, 15 pole pozisyonu ve 28 podyum gibi bir dizi benzersiz rekor kıran, inanılmaz derecede başarılı ikinci neslin arkasından gelen Stellantis destekli ekip, 2022-2023’teki dokuzuncu sezon mücadelesinde kullanacağı DS E-TENSE FE23’ü resmen tanıttı. 
 
Siyah ve altın rengi boyasıyla hemen fark edilen üçüncü nesil, %100 elektrikli otomobil, DS Automobiles’in değerlerini kusursuzca yansıtıyor ve en son teknolojinin kanıtı olarak öne çıkıyor. FE23’te, selefine kıyasla bir dizi önemli değişikliğe yer veriliyor. 
 
Üçüncü nesil araçlar, 280 km/sa maksimum hıza ve aynı zamanda ikinci nesil araçtan 60 kg daha düşük ağırlığı sayesinde Formula E Dünya Şampiyonası’nda şimdiye kadar görülen en hızlı araç olma özelliği taşıyor. 
 
Ancak büyük önem taşıyan verimlilik konusunda da hatırı sayılır gelişmeler kaydediliyor. Bir Formula E yarışındaki kullanılan enerjinin %40’ından fazlasının frenleme sırasındaki geri kazanımdan elde edilmesi bu alandaki önemi artırıyor. 
 
Bunun da ötesinde, DS E-TENSE FE23, ikinci nesil otomobildeki 250 kW’a kıyasla 350 kW güç üretmesi ve dört tekerlekten çekiş sayesinde hem daha güçlü hem de daha kıvrak. 
 
Yeni ön aktarma organları, arkaya fazladan 250 kW ekleyerek geri kazanım kapasitesini ikiye katlıyor ve toplam gücü 600 kW’a çıkarıyor. Son olarak, yeni ön aktarma organları sayesinde üçüncü nesil araç, hidrolik arka frenleri olmayan ilk Formula E aracı olarak dikkat çekiyor. 
 
Sezon öncesi testler Valencia’da yapıldı
ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası’nın geleneksel sezon öncesi testleri, İspanya’nın Valencia kentindeki ünlü Ricardo Tormo pistinde gerçekleştirildi. 
 
Yedi zamanlı seans boyunca, dokuzuncu sezon için katılan 11 takım, tamamen elektrikli, üçüncü nesil yarış araçlarında ilk kez kafa kafaya mücadele etti. DS PENSKE ekibi, bu zorlu ilk sınavdan, DS E-TENSE FE23’ün direksiyonundaki Stoffel Vandoorne ve Jean-Eric Vergne sayesinde güçlü performanslarla çıktı.
 
 Biri Formula E’nin son şampiyonu, diğeri iki şampiyonluk sahibi olan pilotlar, zorlu rekabete rağmen, DS Performance tarafından geliştirilen yeni yarış aracını zaman çizelgelerinin en tepesine yerleştirmeyi başardı. 
 
Bu sonuçlar, 14 Ocak 2023’te Meksika’da gerçekleşecek dokuzuncu sezonun ilk yarışı öncesinde DS Automobiles ve ortağı PENSKE AUTOSPORT için oldukça cesaret verici oldu.  
 
DS Automobiles 2024’te tamamen elektrikli oluyor 
DS Automobiles’in yarış bölümü DS Performance tarafından geliştirilen DS E-TENSE FE 23, DS PENSKE ekibinin ve pilotlarının, yani son Formula E dünya şampiyonu Stoffel Vandoorne ile Formula E tarihinde birden fazla şampiyonluk kazanan tek pilot Jean-Eric Vergne’in favori silahı olacak. 
 
PENSKE AUTOSPORT ile kurduğu yeni işbirliğinden güç alan DS Automobiles, araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız kazandırmasında temel faktör olmaya devam eden, tamamen elektrikli şampiyonada yeni rekorların yanı sıra daha fazla zafer ve unvan elde etme kararlılığını sürdürüyor. 
 
Bu kararlılık, 2024’ten itibaren yeni otomobillerinin tümü %100 elektrikli olacak DS Automobiles için her zamankinden daha da önemli.  
 
Yeni kurallara uygun bir altyapı 
Formula E’nin dokuzuncu sezonu, yenilikçi üçüncü nesil araç, başlangıç çizgisindeki 11 takım ve yenilenen spor yönetmelikleriyle 2014’te ilk kez verilen starttan bu yana en rekabetçi sezonlardan biri olmayı vaat ediyor. 
 
Yarış mesafeleri artık zamandan çok tur sayısına göre belirlenirken, takımlar pit stoplar sırasında Atak Modları’nı hızlıca şarj edebiliyorlar. DS E-TENSE FE23 Gen3’ün temel özellikleri: 
 

Performans ve verimlilik: 
- DS Performance tarafından geliştirilen güç aktarma organı.
- Maksimum güç: 350 kW (476 d/dk.) 
- Maksimum hız: 280 km/sa (Cadde pistleri için optimize edildi) 
- Frenler: Yeni ön aktarma organları, arkada üretilen 350 kW’a 250 kW ekliyor. Dört tekerleğin hepsinde elektrikli fren sistemi (Brake-by-wire). 
- Frenleme sırasında enerji geri kazanımı: 600 kW 
-Bir yarış sırasında kullanılan enerjinin yüzde 40’ı frenleme sırasındaki geri kazanımdan geliyor. 
Sürdürülebilirlik: 
- Tedarikçiye göre, üçüncü nesil batarya, şimdiye kadarki en gelişmiş ve dayanıklı bataryalar arasında yer alıyor. 
 
Çevreye duyarlı kaynaklardan elde edilmiş minerallerle üretilen bataryanın hücreleri, kullanım ömürlerinin sonunda yeniden kullanılacak ve geri dönüştürülecek. 
- Otomobilin karoserinde ilk kez keten ve geri dönüştürülmüş karbon fiber kullanılacak. 
 
Üretilen yeni karbon fiberin toplam miktarını azaltmak için karbon fiber ikinci nesil araçlardan geri dönüştürülecek. - Üçüncü neslin karbon ayak izi, alınan enerji tasarrufu önlemlerinin yanı sıra genel çevresel etkiyi belgelemek için tasarım aşamasından itibaren ölçülüyor.
 
Tüm kaçınılmaz emisyonlar, Formula E’nin net sıfır karbon taahhüdünün bir parçası olarak dengelenecek. DS Automobiles CEO'su Béatrice Foucher: “Yenilik rekabetten doğar! DS Automobiles kurulduğundan beri elektrik enerjisine geçişi küresel stratejimizin merkezine yerleştirdik. 
 
Kategorimizdeki ilk üst sınıf üretici olarak Formula E’deki başarılarımız ve ikinci nesil otomobille elde ettiğimiz sayısız rekor, teknolojik bilgi birikimimizi ve itibarımızı artırdı. 
 
Bugün, tanınan bir ekip, olağanüstü pilotlar ve net bir hedefle yeni bir sayfa açıyoruz: 2024’ten itibaren sadece elektrikli yeni modellerimizin lansmanına eşlik edecek unvanlar kazanmaya devam edeceğiz.” DS Performance Direktörü Eugenio Franzetti: 
 
“DS E-TENSE FE23’ün geliştirilmesi için yürüttüğümüz çok yoğun çalışmaların ardından, Valencia testleri nihayet gerçekleştirildi. Orada hepimiz bir araya geldik ve rakiplerimizin performansı hakkında fikir edinme fırsatı bulduk. 
 
Bize çok olumlu işaretler veren ama aynı zamanda rekabet seviyesinin son derece yüksek olacağını ve dokuzuncu sezonun çok yakın mücadelelere sahne olacağını gösteren yoğun bir hafta sonuydu.” 
 
 DS PENSKE’nin Sahibi ve Takım Sorumlusu Jay Penske: “Bu sezon takım için dönüm noktası olacak. Yeni nesil bir yarış aracı, yeni bir aktarma organı ve yıllardır hayran olduğumuz bir üreticiyle tarihi bir iş birliği. 
 
Dokuzuncu sezon için daha heyecanlı olamazdık! Stoffel ve Vergne’nin serideki en güçlü ve en deneyimli pilotlar olduğu düşünülürse, sezon için beklentilerimizin inanılmaz derecede güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. 


 
Bu sezon alacağımız olağanüstü sonuçları ve DS ve Stellantis ile Ocak 2023’te Mexico City’de başlayacak yolculuğumuzu sabırsızlıkla bekliyorum.”
 
 Son Formula E Dünya Şampiyonu Stoffel Vandoorne: “Sezon öncesi testler için tekrar Valencia’ya gelmek gerçekten heyecan vericiydi! Seanslar bizim için son derece olumlu geçti. 
 
Yeni aracımız hakkında çok şey öğrendik. Meksika’da sezonun ilk yarışında mücadeleye çıkmadan önce sağlam bir temel oluşturmuş olduk.” 
 
2018 ve 2019 Formula E şampiyonu Jean-Éric Vergne: “Her şey çok güzel geçti! Araçtan ve takımla yapılan tüm çalışmalardan memnunum. 
 
Bu test günleri, verileri analiz etmek ve nasıl geliştirebileceğimizi belirlemek için çok önemli. Tabii ki çalışmaya devam etmemiz gerekiyor ama burada performansımız çok iyi olduğu için kendime güveniyorum.”  
 

DS Automobiles’in Formula E’ye girmesinden beri elde edilen önemli başarılar: 
- 89 yarış
- 4 şampiyonluk
- 15 zafer
- 44 podyum 
- 22 pol pozisyonu

Hiç yorum yok