Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Stuttgart Havaalanı, tam otonom ve sürücüsüz park etmeye hazırlanıyor

Bosch, Mercedes-Benz ve Apcoa dünyanın ilk ticari otonom vale park etme (AVP) servisini sunma konusunda çalışmalar yürütüyor.   Gelecekte, ...

Bosch, Mercedes-Benz ve Apcoa dünyanın ilk ticari otonom vale park etme (AVP) servisini sunma konusunda çalışmalar yürütüyor.


 

  • Gelecekte, Stuttgart Havaalanı’nın P6 otoparkında akıllı telefondan verilen komutla otomobillere nereye park edebilecekleri söylenecek.


  • Yeni Mercedes-Benz S-Class, sürücüsüz, tam otonom park etme (SAE Seviye 4 [1]) sağlayacak teknolojiyle donatıldı.
  • Bosch, otonom vale park etme için ilk kez şeritleri ve engelleri tespit etmeye yönelik kamera tabanlı altyapı kullanıyor.
  • Otopark işletmecisi Apcoa, APCOA FLOW dijital mobilite platformu ile sunulan otonom vale park etme servisinin temeli olarak bariyer ve ödeme işlevlerini test ediyor.

Bosch, Mercedes-Benz ve otopark işletmecisi Apcoa, gelecekte Stuttgart Havaalanında sürücüsüz ve tam otonom park etme servisini kullanıma sokmayı planlıyor. 

Bu hedef doğrultusunda, Bosch ve Mercedes-Benz tarafından birlikte geliştirilen otonom vale park etme (AVP) sistemi ticari kullanıma hazır hale getirilecek. 

Gelecekte kullanıma girecek altyapı tabanlı AVP için gerekli olan teknolojiye sahip dünyadaki ilk araç olan yeni Mercedes-Benz S-Class daha şimdiden bu sistemi kullanmaya hazır. 

Şirketin AKILLI PARK PİLOTU olarak adlandırdığı ve S-Class’ın rezerve edilen park yerine kendi kendine sürmesi için bir akıllı telefon komutu almasını sağlayan ilgili ön kurulumu müşteriler bir seçenek olarak satın alabilecek. 

Mercedes-Benz AG Otonom Sürüş Yöneticisi Dr. Michael Hafner, “Yeni S-Class ile sadece sürüş değil, aynı zamanda park etmek de bir lüks” dedi.

Stuttgart Havaalanındaki P6 otoparkı, planlanan ticari otonom park etme servisi için pilot görevi görecek. Burada şirketler, S-Class’ta yer alan araç teknolojisinin akıllı Bosch altyapısı ve otopark işletmecisi Apcoa’nın dijital platformu APCOA FLOW ile nasıl etkileşime geçtiğini test edecek. Bu platform, tüm park etme sürecinden bilet ve nakit para kullanımını kaldırıyor.


Bosch Ağa Bağlı Mobilite Çözümleri İcra Kurulu Üyesi Christoph Hartung, “Bosch, Mercedes-Benz, Apcoa ve Stuttgart Havaalanı, park etmeyi tamamen otomatik hale getirme konusunda birlikte çalışmak istiyor” diye konuştu. 

Havaalanı otoparkında, planlanan otonom vale park etme servisinin pilot uygulamasını başlatmak için hazırlıklar devam ediyor. Stuttgart Havaalanında yeni S-Class araçlarla gerçekleştirilecek olan bu test, araç, altyapı teknolojisi ve otopark işletmecisi arasındaki etkileşimlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini ve müşteri için optimize edilmesini amaçlıyor.

Test aracı olmayan bir araçta dünyanın ilk Seviye 4 park etme işlevi

Temmuz 2019’da Bosch ve Mercedes-Benz, Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi’nde seçili E-Class araçlar için bir güvenlik sürücüsü olmadan gerçek yaşam ve karışık otopark trafiğinde AVP’yi işletmek üzere dünyadaki ilk özel izni aldı. 

AKILLI PARK PİLOTU için uygun ön kuruluma sahip olan yeni Mercedes-Benz S-Class, sürücüsüz olarak park etmeyi mümkün hale getiren AVP teknolojisine sahip ilk araç. Bununla birlikte bu sistem, gelecekte uygun altyapıya sahip otoparkların bulunmasına ve ayrıca ulusal kanun koyucuların AVP’ye onay vermesi koşuluna bağlı. 

Mercedes-Benz S-Class, en yüksek ikinci otonom seviyesi olan SAE Seviye 4 otonom sürüş işlevine yönelik ön kuruluma sahip dünyadaki ilk araç konumunda. Hafner, “Otonom vale park etme servisi ile Mercedes-Benz, sürücüsüz park etmenin yakında mümkün olacağını gösteriyor” dedi.

Manevra sorunu ortadan kalkıyor

Yeni tek dokunuşla park etme işlevini kolaylaştırmak üzere, AVP kullanıcıları için P6 otoparkının girişinin hemen arkasına geniş bir araç bırakma ve alma alanı kurulacak. 

Kullanıcılar rahat bir şekilde terminale giderek check-in işlemini gerçekleştirirken, S-Class ise altyapı teknolojisinin sağladığı bilgilerin rehberliğinde bodrum kata kendi kendisini park edecek. 

Bir başka ifadeyle, kullanıcıların park etmek için buldukları alan çok dar olduğunda manevra yapmak veya arabalarından sıkışarak çıkmak zorunda kalma konusunda endişelenmelerine gerek kalmayacak. 

Stuttgart Havalimanı Yönetim Sözcüsü Walter Schoefer, “Otonom vale park etme servisi, özellikle aceleleri olduğunda ve otomobillerini hızlıca havaalanına park etmek istediklerinde yolcularımızın konforunu ve rahatlığını artırıyor ve zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı.


Akıllı altyapı ve dijital platformlar

Stuttgart Havaalanındaki pilot otopark, boş park yerlerini tespit edebilen, sürüş koridorunu ve çevresini takip edebilen ve koridordaki engelleri veya insanları algılayabilen yeni Bosch video kameralarının ilk kez kullanılacağı yer olacak. 

Bugüne kadar, bu amaçlar için lidar sensörleri kullanılmaktaydı. Otopark içerisinde yer alan özel bir kontrol merkezi, boş park yerine ulaşması için araçların takip etmesi gereken güzergahı hesaplıyor. Hartung, “Akıllı otopark altyapımız, sürücüsüz park etmenin geleceğinin temelini oluşturuyor” dedi. 

Kameraların sağladığı bilgilerle, otomobillerin otopark içerisinde kendi kendilerine gitmesi, hatta dar rampalarda bile otopark içerisinde farklı katlar arasında hareket edebilmeleri mümkün oluyor. Araç içi teknoloji, altyapıdan gelen komutları otonom olarak sürüş manevralarına dönüştürüyor. 

Örneğin kameralar beklenmedik bir engel tespit ederse araç güvenli bir şekilde acil duruş yapabiliyor.

Otopark işletmecisi Apcoa’nın dijital platformu APCOA FLOW da Stuttgart Havaalanında sürücüsüz park etme servisinde önemli bir role sahip olacak. 

Sürücüler, park etme yükünü hafifletmek için bu platformu bir park yeri için kesin rezervasyon yapılmasından otopark temassız giriş ve tamamen otonom ödeme, faturalandırma ve temassız çıkışa kadar farklı işlevler için zaten kullanıyor. 

Sistem, müşterinin aracını tanıyor ve bariyerleri otomatik olarak kaldırıyor. Böylece, bilet oluşturmaya ve bilet makinesine gitmeye gerek kalmıyor. 

Apcoa Park Grubu Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Frank van der Sant, “Otoparklarımızdan birinde AVP teknolojisine dayalı otonom park etme servislerini tamamen destekleyen ve mümkün hale getiren ilk otopark işletmecilerinden biri olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha fazla araç, daha fazla otopark

Araç bırakma ve alma servisi zamandan tasarruf sağlıyor ve otomobile ulaşmak için yapılan uzun yürüyüşlerin önüne geçiyor. Otoparklar uygun altyapı ile donatıldığında ve ulusal kanunlar AVP’ye izin verdiğinde, müşteriler sürücüsüz park etme servislerinin keyfini çıkaracak. 

Bosch ve Mercedes-Benz, SAE Seviye 4 otonom vale park etme servisi için dünyanın ilk altyapı tabanlı çözümüyle bunun önünü açıyor. Tek biçimli standartlar ve arayüzler, araçlar ve altyapı teknolojisi arasında sorunsuz iletişim sağlıyor.

Bosch, gelecekte daha fazla sayıda otoparkı AVP altyapı teknolojisiyle donatmayı amaçlıyor. Avrupa’nın en büyük otopark işletmecisi olan Apcoa da daha fazla otoparkında AVP gibi yenilikçi ve premium servisleri sunma konusuyla stratejik olarak ilgileniyor. 

13 Avrupa ülkesinde 9.500’den fazla lokasyonda yaklaşık 1,5 milyon park yerini yöneten şirketin yöneticisi Van der Sant, “İleriye baktığımızda, AVP'yi seçili Apcoa lokasyonlarında daha fazla müşteriye sunmak istiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok