Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur?

Kaza tespit tutanağı maddi hasarlı bir kaza sonucunda iki sürücü tarafından karşılıklı tutulan bir evraktır. Bu evrak sayesinde eksperler k...

Kaza tespit tutanağı maddi hasarlı bir kaza sonucunda iki sürücü tarafından karşılıklı tutulan bir evraktır. Bu evrak sayesinde eksperler karar aşamasını çabuk sonlandırırlar. 

Resmi bir evrak görevi göre bu tutanak sonucunda oluşan maddi hasar tramer sorgulama servislerinden her isteyen tarafından rahatlıkla kontrol edilebilir. Peki bu tutanak nasıl tutulur bunları sizin için inceledik.   

 

Kaza tespit tutanağı neden tutulur? 

Sigorta şirketlerinde yer alan eksperler bu tespit tutanaklarına bakarak hangi tarafın suçlu veya suçsuz olduğunu tespit ederler. Hangi sigortanın hasar ödemesi yapacağına da bu raporlar karar veriyor. Kaza tespit tutanağına ulaşmak fazlasıyla kolay. Bunun iki türlü yöntemi bulunmaktadır.  

Hangi şekilde kaza tespit tutanağına ulaşılır? 
Kaza tespit tutanağına 2 şekilde ulaşabilirsiniz. İlk yöntem 5664’e gönderilen SMS ile 7 TL karşılığında yapılmaktadır.. Bu mesaj ile kaza tespit tutanağı sorgulanabilir. 

Diğer bir yöntem ise ikici el araç alım satım yapan sitelerin uygulamaya koyduğu bir sistemdir. Garaj Sepeti markalarından olan Tasit.com Tramer sorgusu üzerinden kaza tespit tutanağına ulaşma fırsatını size kolay, hızlı ve cüzzi bir şekilde sunuyor. 

İlk yapmanız gereken Tasit.com tramer sorgulama sayfasını açmak. Burada şasi numarası veya plaka numarası ile sorgu işleminizi başlatabilirsiniz. Tasit.com üzerinden yapılan tramer sorgusu KDV dahil 6 TL gibi bir ücret ödeyerek gerçekleşebiliyor.  
  
Kaza çeşitleri nelerdir?    

Kaza çeşitleri iki türlüdür. Maddi hasarlı kaza birde ölümlü kaza. Eğer ki taraflardan biri ölümlü bir kazaya karıştıysa herhangi bir tutanak tutulmaz. Akabinde hemen ambulans ve polis olay yerine çağrılır. Gerek duyulursa itfaiye de olay yerine çağırılır. Eğer ki maddi hasarlı bir kaza ise çift taraflı tutanak ile sorun ortadan kaldırılır. 

2008 yılından beri maddi hasarlı kazalar sürücüler arasında tutulan bir tutanak yardımıyla polise gerek duyulmadan yapılabilir. Ama taraflar anlaşamıyorsa olay yerine polis çağırılır. Ek olarak telefona kurulan uygulama ile kaza tespit tutanağı doldurulabilir.  

Kaza tespit tutanağı mobil cihaz üzerinden doldurulabilir mi? 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yapılan “Mobil Kaza Tutanağı” uygulamasıyla işler artık çok kolay. Güncel kaza formuna bu sistemde erişilir. Kalem ve benzeri argüman taşımadan sistem üzerinden bu kayıt yapılır. Burada aracın şasi numarası, markası, modeli, model yılı vb. tüm ayrıntılarını doldurmanıza gerek yoktur. Olan bilgiler ile gerekli bilgiler otomatik olarak doldurulur. Ruhsat sahibinin kimlik numarası ve ruhsatın üzerindeki barkot ile işlemler daha da hızlanır. 

Yazılı olarak kaza tespit tutanağı doldurulabilir mi? 

Eğer ki mobil uygulamaya sahip değilseniz ruhsatınız arasında bir adet Kaza Tespit Tutanağı taşımanız gerekir. Burada ki bilgileri eksiksiz olarak doldurmanız gerekir. Birde karşılıklı olarak sürücü belgesi ve ruhsat fotokopisi işlemleriyle uğraşmanız gerekecek. 

Tutanak doldurulurken 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi, saati ve yeri yazılır. Devamında 3 numaralı alana varsa görgü tanıklarının iletişim bilgileri yazılır. Devam eden 4, 5 ve 6 numaralı alanları araç sürücüleri kendi sürücü bilgileriyle doldurur. 7 numaralı alandaki kutucuklardan uygun olanların yanına (x) işareti konur. 8 numaralı alan kaza yapan araçlardan biri farklı bir plakaya sahipse yazılır.

9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenir. 10 numaralı alana çarpışma yerinin taslağı çizilir. 11 numaralı alana sürücülerin görüşleri yazılır. Son olarak 12. Bölüme de imzalar atılır. Tüm bilgiler eksiksiz doldurulur ve çift nüsha yapılır. Ayrıca kaza anındaki fotoğraflar eksper dosyasına konmak için kaza anında çekilir. Araçları bu sırada yerinden oynatmadan yapılmalıdır.

Hiç yorum yok