İngiliz teknoloji uzmanı Omar Rahim'in iddiasına göre, 25 yıl içinde insanların otomobil kullanması yasaklanacak. Tesla, Apple ...
İngiliz teknoloji uzmanı Omar Rahim'in iddiasına göre, 25 yıl içinde insanların otomobil kullanması yasaklanacak.
Tesla, Apple ve Google gibi dev firmalar sürücüsüz otomobiller için bir süredir çalışmalar yürütüyor.
Seyahat alışkanlıklarımızı kökünden değiştirecek bu teknoloji bir yasağı da beraberinde getirebilir.
Örneğin 25 yıl içinde insanların otomobil kullanması yasaklanabilir.
Bu iddia teknoloji uzmanı Omar Rahim'e ait.
İngiliz uzman duygusal bir canlı olan insanları otomobil kullanırken hata yapmaya mahhum olduğunun altını çizerek gelişen teknoloji ile insanların otomobil kullanmalarına yasak geleceği öngörüsünde bulundu.
İngiliz uzmana göre, bu kulvardaki teknolojinin gelişme hızına bakılırsa bu durum 25 yıl içinde gerçekleşecek.
İnsanların hata yapmaya yatkın olduğunu belirten Rahim, Barcelona'daki bir konferansta yaptığı açıklamada bu işin tamamen makinelere devredileceğini belirtti.
Bu iddianın doığru çıkması durumunda on binlerce kişi işsiz kalacak.
Zira taksi ve otobüs sürücüleri artık insanlardan değil robotlardan seçilecek.
Ancak otomasyonun artması ile işini tek kaybedecek meslek grubu soförler değil.
ABD 'Bureau of Labor Statistics' (İşçi İstatistik Bürosu) madalyonun diğer yüzünü mercek altına aldı ve gelişen teknolojinin yok etmeye başladığı meslekleri açıklamıştı.
Medyanın dijitalleştiğini belirten rapora göre, bu durum gazete, dergi vb. kaynakların satış rakamlarının düşmesine ve bu sektörün baskı kısımlarındaki işsizlik oranının artmasına sebep oluyor.
Medyadaki dijitalleşme sadece baskı kısımlarında çalışanları değil editoryal işleri de etkileyecek.
Zira insan üretimine dayalı bu sektörde önümüzdeki yıllarda akıllı makinaları görebiliriz.
Balıkçılıkta kullanılan yöntemlerin kas gücünden makinaya döndüğünü belirten rapor, bu sektörün önümüzdeki yıllarda minimum yüzde 5 küçüleceğini belirtiyor.
Metal ve plastik üretimindeki otomasyona geçişin artacağının altını çizen rapor, bu durumun kısa vadede bu sektörde çalışan her 100 işçiden 6'sının işini kaybetmesi ile sonuçlanacağını iddia ediyor.
Makina kullanımının artmasından olumsuz etkilenecek bir başka meslek grubu da enerji üretim ve dağıtım sektöründe çalışanlar.
İnternet kullanımının artışı seyahat acentalarını da vuracak.
Her yıl daha fazla insanın tatil programlarını kendi başına yaptığının altını çizen rapor, bu sektörede çalışan insanların yüzde 12'sinin işlerini kaybetmesini bekliyor.
Reklam gelirlerinden aldığı payı dijital medyaya kaptıran TV ve radyo gibi sektörlerde çalışan kişilerin işleri de düşen gelirlerden dolayı tehlikede.
Çiftçiliğin teknoloji odaklı bir sektöre dönüştüğünü belirten rapor, söz konusu makina gücünü sağlayamayan her 100 kişiden 19'unun bu iş kolunu bırakmak zorunda kalacağını savunuyor.
Facebook, WhatsApp gibi uygulamaların insanların alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten rapor, her geçen yıl posta hizmetlerinin kullanımının azaldığını, bu durumun da yüzde 28'lik bir iş kaybına neden olacağını belirtiyor.
Teknolojinin işsiz bırakacağı meslek grupları arasında hostesler de bulunuyor.
Globalleşen dünyada şirketlerin daha az masraf ile en yüksek karı elde etme çabası da bazı meslek gruplarını zora sokuyor.
Bunların başında da mücevher üreticileri bulunuyor. Zira bu alanda faliyet gösteren pek çok şirket bir süredir merkezlerini ABD dışına taşıyor.
UBS'in yaptığı araştırmaya göre, 8 yıl içinde pilotsuz uçaklar kullanıma girmiş olacak.
Yani pek çok pilotun işsiz kalması da oldukça muhtemel. NTV
Hiç yorum yok
Yorum Gönder