Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Tatile Çıkacaklar Dikkat

Kurban Bayramı’nın 10 güne uzatılması ile milyonlarca kişi tatil için yola çıkmaya hazırlanıyor.  Global lastik pazarında Türki...

Kurban Bayramı’nın 10 güne uzatılması ile milyonlarca kişi tatil için yola çıkmaya hazırlanıyor. 


Global lastik pazarında Türkiye’yi başarıyla temsil eden Petlas, sürücülere “Bayram süresince yollardaki trafik yoğunluğu ve asfalt sıcaklığı artacak. 

Güvenli bir seyahat için, yola çıkmadan önce aracınızın lastiklerini mutlaka kontrol edin. Dişleri 4 mm’nin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkmayın” uyarısında bulundu. 

Türkiye’yi kavuran yaz sıcağına denk gelen 10 günlük Kurban Bayramı, aile ziyaretleri ve tatil için uygun bir fırsat yaratırken, yoğun trafik ve yol durumu nedeniyle kazalardaki artış potansiyelini de beraberinde getiriyor. 

Petlas uzmanları, bayram tatilinin kazasız, güvenli ve huzurla geçmesi için sürücülere hatırlatmalarda bulunarak, yaz aylarında ısınan zemine uygun olmayan lastiklerin araçlarda güvenlik riski oluşturacağına dikkat çektiler. 

“TATİL MEVSİMİ, KAZA MEVSİMİ OLMASIN” 
 İstatistiklere göre, Türkiye’de trafik kazalarının yüzde 40’ının, “Tatil Mevsimi” olarak algılanan Haziran-Eylül ayları döneminde meydana geldiğine işaret eden Petlas uzmanlarının güvenli yolculuklar için uyarıları şöyle: 

 “Kurban Bayramı, bu sene asfalt sıcaklığının hayli arttığı bir döneme denk geldi. 10 günlük Bayram süresince trafik yoğunluğunun da hayli artması bekleniyor. Güvenli bir sürüş için lastikler son derece önemli. Araç bakımlarınızı yaptırmadan lütfen yola çıkmayın. 


Isınan zemine uygun olmayan lastikler, ne kadar dikkatli araç kullanırsanız kullanın, maalesef kazalara davetiye çıkarıyor. Kullanım ömrünü tamamlamış lastikler, aracın yol tutuşu özelliğini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açıyor. Ayrıca, yaz yağmurlarına da dikkat! 

Yağmurlu havalarda su tahliye özelliği en aza indiği için araçlar, su birikintilerinde savrulabiliyor. Bu nedenle de dişleri, 4 mm’nin altındaki lastiklerin mutlaka yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Lütfen güvenliğiniz için bazı basit tedbirleri almayı unutmayın. Tatil mevsimi kaza mevsimi olmasın.”  

BUNLARA DİKKAT 
Uzun saatler araç kullanmanın trafikte konsantrasyon sorunlarına yol açabileceğini kaydeden uzmanlar, yola çıkmadan önce sürücülerin mutlaka kontrol etmelerini önerdikleri kontrol listesi de şu başlıklardan oluşuyor: 
 - Hayati önem taşıyan lastiklerin hava basıncı kontrolü, 
- Aracın periyodik bakımı çerçevesinde, fren sisteminin kontrolü ve gerekiyorsa balata değişimi; fren hidroliği yağ seviyesinin kontrol edilmesi, 
- Kriko, süspansiyon, rotil, rot kolu, direksiyon aksamı, tekerlerin bağlı bulunduğu aksamlar, motor kayış aksamı, stepne ile akü kontrolü, 
- Yağ kontrolünün yapılması ve yağ değişimine kısa bir süre kaldıysa, yola çıkmayı beklemeden yağın değiştirilmesi, 
- Araç farlarının, radyatör suyunun ve silecek suyunun kontrolden geçirilmesi 
- Sürücülerin ceza almamaları için aracın yasal yükümlülükleri olan araç muayenesi ile Zorunlu Trafik Sigortası tarihinin kontrol edilmesi 

 2 SAATTE BİR MOLAYI İHMAL ETMEYİN 
Diğer yandan, güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için mümkün olduğunca yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınılması, 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verilmesi öneriliyor. Emniyet kemerinin hem şehir içi trafiğinde ve hem de uzun yolculuklarda, araç içindeki tüm yolcularca takılması gerekiyor.  

ACİL DURUMLARDA NELER YAPILMALI?  
Tüm kontroller yapılsa da sürücüler zaman zaman yolculuk sırasında kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Bu durumlarda ilk olarak güvenlik önlemlerinin alınması hem yolcular hem de seyir halindeki diğer araçlar için önemli rol oynuyor. 

Olası bir acil durum anında aracın güvenli bir yere çekilerek dörtlü ikaz lambalarının yakılması ve diğer araçların durumdan haberdar edilmesi için uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulması gerekiyor. 

Giderilemeyecek bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaline karşın yola çıkarken, yetkili servisin numarasını not etmek oldukça önem taşıyor. Servisin menzili dışında kalan bölgelere de ise jandarmadan ya da polisten yardım istenebilir.

Hiç yorum yok