Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

OTONOM MİNİBÜS OLİ YOLA ÇIKIYOR

İnsansız hava aracı, sürücüsüz otomobil derken sonunda şoförsüz minibüsler de hayatımıza girmeye hazırlanıyor.  Toplu taşıma yönlend...

İnsansız hava aracı, sürücüsüz otomobil derken sonunda şoförsüz minibüsler de hayatımıza girmeye hazırlanıyor. 

Toplu taşıma yönlendirmesinin artan araç sayısı karşısında her geçen gün arttığı günümüzde Arizona merkezli teknoloji firması tarafından geliştirilen Olli Washington sokaklarına çıkmaya hazırlanıyor.

Avrupa ülkeleri birer birer fosil bazlı yakıtlarla çalışan araçların trafiğe çıkmasını yasaklamaya başladı. Yenilenebilir ve zararsız bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışan araçlar da iyice yaygınlaşmaya başlıyor. Görünen o ki fosil bazlı yakıtlarla birlikte sürücüler de yavaş yavaş yerlerini otonom sürüş sistemlerine bırakacak. 

Olli tasarım olarak oldukça hoş bir yapıya sahip ve sürücüsüz,elektrikle çalışan motora sahip olmasının yanı sıra 3D yazıcılarla üretilen bir çok parçaya sahip olması sebebiyle de ön plana çıkıyor. Bildiğiniz gibi basit tasarımları üreterek varlıklarını hissettiren 3D yazıcılar artık üretimin her alanında yer almaya başlıyor. 

IBM’in Watson adını verdiği süper bilgisayara sahip olan bu minibüsün şoförü bir yapay zeka. İneceğiniz durağı söylediğinizde anlayabilen, yolculuk süresi ile ilgili bilgiler verebilen bu yazılım sayesinde muavine de şoföre de ihtiyaç kalmıyor. 

 30’dan fazla sensör ile trafikte güvenle yol alabilen bu aracın üretim ve montajının 3D yazıcılar sayesinde 10 saat gibi oldukça iddialı bir sürede gerçekleştirilebileceğini söyleyen geliştiriciler aracın yaygınlaşacağını ve ilk etapta Washington olmak üzere trafik konusunda sıkıntı yaşayan tüm ülkelerde oldukça faydalı olacağını söylüyor. 

12 yolcu taşıma kapasitesine sahip aracın ayakta yolcu alıp almayacağını bilmiyoruz ayrıca seyahat ödemeleri de akıllı telefonlarda iyice yaygınlaşan Apple Pay benzeri uygulamalarla yapılabilecek. Olli Miami-Dade County, Florida ve Las Vegas, Nevada gibi bir çok şehirde kullanılacak.scroll