Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

YENI FORD MUSTANG BASF SAYESINDE ARTIK DAHA HAFIF

Yeni model Ford Mustang, BASF’nin geliştirdiği inovatif malzeme sayesinde yaklaşık 1 kilo daha hafif.  BASF tarafından geliştirilen ...

Yeni model Ford Mustang, BASF’nin geliştirdiği inovatif malzeme sayesinde yaklaşık 1 kilo daha hafif. 

BASF tarafından geliştirilen yeni karbon fiber kompoziti ile 2016 model Ford Shelby GT350 Mustang’lerin radyatör ızgarası baştan tasarlandı. 

BASF tarafından geliştirilen inovatif termoplastik ürün ile 2016 Ford Shelby GT350 Mustang için daha hafif bir radyatör ızgarası oluşturma çalışmaları sonuç verdi. BASF’nin stratejik iş ortaklarından Magna ve Ford, BASF’nin geliştirdiği karbon elyaf malzemeyi kullanarak yeni bir ızgara tasarladı. 

Bu ızgara, önceki plastik-metal hibrit tasarıma oranla yüzde 24 daha hafif hale geldi. Ford, Shelby GT350 Mustang’e daha hafif bir ızgara alternatifi geliştirmesi için otomotiv tedarikçisi Magna ile iletişime geçerek işbirliği sürecini başlattı. 

BASF’nin bir diğer stratejik iş ortağı olan Magna, Ford’dan gelen bu talep üzerine hafif materyal konseptleri için BASF’nin kapısını çaldı. 

Ford’un talep ettiği parça için BASF, Ultramid® poliamit termoplastik reçinesi ürününü önerdi. Yapılan çalışmalar sonucunda üretilen bu yeni parça, yüzde 20 oranında karbon elyaf alaşım içeriyor ve Shelby GT350’de daha önce kullanılan plastik-metal karışımı malzemeden yaklaşık 1 kilogram daha hafif. 

Sektörde ilk kez 
Magna Exteriors Ürün ve Süreç Geliştirme Başkan Yardımcısı Tom Pilette, “Bu parça için daha önce kullanılan malzeme bir plastik-metal karışımı hibrit bir malzemeydi. Bu nedenle parçanın ağırlığının azaltılması gerçek bir başarı oldu. 

BASF'nin malzeme özellikleri ve uzmanlığı, sektörde ilk kez gerçekleşen bir uygulama olarak tasarımımızın başarısında en büyük paya sahip” dedi. Karbon elyaf, yüksek bir performansa sahip ve ağırlığı azaltmanın yanı sıra estetik kalite sunuyor. 

Üretilen bu yeni parçanın estetik görünümü sayesinde Ford, ön ızgara bölgesindeki bu taşıyıcı parçayı gizleyen kapaktan vazgeçti ve böylece ağırlığı yaklaşık 850 gram daha düşürdü. Toplamda yüzde 45 oranında ağırlık tasarrufu sağladı. 

Yüksek performans ve optimizasyon Üst ve alt kenar elemanlarını yapısal olarak birleştiren radyatör ızgarası ön bölgesindeki taşıyıcı parça, aracın ön gövdesinin genel sertliğini artırdığı için son derece önemli. 

Magna, oluşturduğu konsept tasarımı geliştirmek için BASF ile işbirliği yaptı ve BASF’nin simülasyon servisi olan Ultrasim® ürününü kullanarak parçanın topoloji optimizasyonu gerçekleştirdi. Kullanılan teknoloji, ekibin başarısı açısından son derece önemli bir faktör oldu.

BASF Pazar Segmenti Müdürü Brian Shaner, “Araçları daha hafif yapmaya, performansı artırmaya ve daha hızlı bir geliştirme sürecine katkıda bulunmaya yardımcı olan çözümler oluşturmak istiyoruz. Ultrasim®, bu denklemde önemli bir bileşen. Müşterilerin tasarımlarını optimize etmesine yardımcı olmamızı sağlıyor.” dedi.