Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

SEAT LEON CUPRA TEST SÜRÜŞÜ

Oldukça yüksek fiyatlara satılan süper spor otomobillere herkesin ulaşması imkansız. Hal böyle olunca, daha kısıtlı bütçelere hızlı bir ara...

Oldukça yüksek fiyatlara satılan süper spor otomobillere herkesin ulaşması imkansız. Hal böyle olunca, daha kısıtlı bütçelere hızlı bir araç sahibi olmak isteyen, spor otomobilleri andıran bir performans yeterli görenler için üretilen modeller devreye giriyor.

 “Bütçemi elimden geldiğince zorlarım!” diyorsanız işte size iyi bir alternatif; Seat Leon Cupra. Normalde bir aracı anlatmaya ilk olarak tasarımdan başlarız, ama Leon Cupra performansıyla ünlü bir otomobil olduğu için isterseniz tasarımı daha sonraya bırakalım ve performanstan başlayalım. İşte detaylar… 

Çok düşük devirlerde dahi çok istekli olan Seat Leon Cupra’da 4 silindirli 2.0 litre turbo beslemeli benzinli bir motor görev yapıyor. 280 beygir güç üreten motor, 1750 devirden itibaren 350nm tork açığa çıkarıyor. 

Bu rakamların performansa yansıması da oldukça keyifli olur; araç 5.8 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor. 6 ileri DSG otomatik şanzımana sahip Seat Leon Cupra’da yakıt tüketimi hakkında net bir şey söylemek gerçekten imkansız. Çünkü bu tamamen kullanıcısına bağlı diyebiliriz. 

Eğer aracı standart bir Leon gibi kullanırsanız, sabırlı davranabilirseniz 100 kilometrede ortalama 9-10 litrelik tüketim değerlerini görebiliyorsunuz. Ama emin olun bu çok uzun sürmüyor. Cupra sizi sürekli gaza basmaya teşvik ediyor ve bu tuzağa düşüyorsunuz. 300 kilometre karma kullanımda bizim yakaladığımız yakıt tüketim ortalaması 13,5 litre oldu. 
 Aracın performansını yorumlarken “Comfort” ve “Sport” modlarına ek olarak sunulan “Cupra” sürüş profilinden de bahsetmek gerekiyor. Bu tuşa basıldığında, gaz pedalının hassasiyeti artıyor, DSG şanzıman olabilecek sportif geçişleri saplıyor, aracın sesi biraz değişiyor ve progresif olarak adlandırılan direksiyon da en sportif ayarda çalışıyor. 

Kısacası “cupra” sürüş modunda aracın verdiği keyif birkaç daha artıyor. Seat Leon Cupra, VW Golf ve Audi A3 ile platform kardeşi, ama tasarım açısından ailenin diğer bireylerine benzemediği çok açık. Standart bir Leon’la neredeyse aynı ölçülere sahip. Sadece tampon tasarımının farklı olması boyutlarda çok küçük bir fark yaratıyor.

 Aracın burnunda Leon Cupra’ya özgü tampon, yeni ön ızgaradaki damalı bayrak göze çarpıyor. Yan bölümdeyse siyah aynalar, Cupra logolu kırmızı fren kalipleri, ön çamurluktan başlayan, arka kapıda yok olan ve daha sonra arkaya doğru uzanan tasarım çizgisi kendisini gösteriyor. Arka taraftaysa spoyler, çift egzoz çıkışı, difüzör ve tabii ki Cupra logosu yazısı dikkat çeken noktalar oluyor. 

Tabii ki kişiye göre değişir, ama bir model ailesinin en güçlü versiyonunda diğer araçlardan daha agresif bir tasarım ve renk beklemek gerekir. Tıpkı Cupra’nın Almanya’nın ünlü Nürburgring pistindeki rekorunu egale eden Megane RS Trophy’de olduğu gibi. O aracın sıra dışı rengi ve tasarım detayları diğer modellerden kolaylıkla ayrılmasını sağlıyor. 

Cupra’da standart Leon’a göre birçok farklılık var tabii ki, ama açıkçası uzaktan yaklaşırken üst donanımlı bir Leon veya FR modeliyle Cupra’yı birbirinden ayırmak pek kolay olmuyor. Keşke biraz daha agresif detaylarla süslenseymiş diyoruz, çünkü bu otomobil performansıyla gerçekten bunu hak ediyor. Yeni Seat Leon Cupra'da yenilikçi full-LED farların yanı sıra LED gündüz sürüş farları ve LED arka stop lambaları da standart olarak sunuluyor. 

Leon Cupra'nın saatte 110 km/s hızın üzerinde 30 saniyeden uzun bir süre seyretmesi halinde, far huzme açısı otomatik olarak yola en uygun düzeye yükseliyor. Bu da yoldaki diğer sürücüleri rahatsız etmeden yolun en iyi şekilde aydınlatılmasını iyileştiriyor. 

Cupra’nın dış tasarımının daha agresif olmasını beklediğimizi söylemiştik, bu düşüncelerimizin iç mekan içinde geçerli olduğunu vurgulayalım. Cupra’nın kokpitinde her şey yerli yerinde, büyük bir eksiklik veya ergonomi problemi bulunmuyor. Ama Cupra gibi güçlü bir otomobilin içinde diğer Leon modellerinden çok daha fazla özellik bekliyorsunuz. 

Ne yazık ki güçlü bir otomobilin içinde olduğunuzu hissettiren en önemli detaylar vücudu saran, yan yükseltileri çok iyi spor koltuklar ve alüminyum kaplamalı pedallar oluyor. Bu detayların dışında 280 beygirlik gücün enerjisini iç mekan tasarımında bulmak zor oluyor. Kokpitin ortasına yerleştirilen ekrandan telefon, müzik gibi sistemleri kontrol edebiliyor, araç hakkında bilgiler alabiliyorsunuz. Fakat sistemin menüleri biraz detaylı. Çok fazla seçenek ve alt menü barındırıyor. 

Sistem bu kadar detaylı olunca bazı ayarları sürüş esnasında yolda yapmak neredeyse imkansız. Gerçekten bu sistemi kullanmak biraz alışkanlık istiyor, ama en azından birçok markada olduğu gibi büyük bir hata yapılarak klima kontrolleri sisteme dahil edilmemiş, alışık olduğumuz bir yere konumlandırılarak kullanım kolaylığı sağlanmış. 

139 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılan Seat Leon Cupra ucuz bir araç değil, ama kardeşleri olarak belirtebileceğimiz 5 kapılı rakipleriyle kıyasladığımızda mantıklı kalan bir araç. Örneğin; Leon Cupra gibi 2.0 litre TSI motorlu quattro Audi S3’ün fiyatı 190.500 TL’den başlıyor. VW Golf GTI ise 2.0 litre motora sahip, ama 220 beygir güç üretiyor. 

Yani Leon Cupra ve Audi S3’ten yaklaşık 60 beygir daha zayıf. Fiyatıysa Cupra’ya neredeyse aynı 138.300 TL. Peki 3 kapı veya 5 kapı ayrımını bir kenara bırakırsak Leon Cupra’nın en yakın rakibi kim olabilir? Tabii ki 280 beygirlik Golf R. Fiyatıysa 178 bin TL, yani Cupra’dan 39 bin TL daha pahalı. Ezcümle; güç olarak eşit olduğu en yakın kardeşlerinden birinden yaklaşık 50 bin TL, diğerinden yaklaşık 40 bin TL daha ucuz olan Leon Cupra iyi bir alternatif olduğunu kanıtlıyor. (Test ve Yazı: Onur Akçay /NTV)

Teknik özellikler 2.0 litre benzinli 280 hp @ 5600-6500 d/d 350nm @ 1700-5600 d/d Karma yakıt tüketimi 13.5 litre 0-100 km/s : 5.8 saniye Maksimum hız: 250 km/s Başlangıç fiyatı: 139.000 TL Test aracı fiyatı: 148.800 TL