Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

SEAT IBİZA 30 YAŞINA BASTI

Seat’ı küçük sınıfta temsil eden Ibiza, 27 Nisan 2014′de 30 yaşına basıyor. İlk Ibiza’nın Seat’ın Zona Franca fabrikasındaki üretim bantlar...

Seat’ı küçük sınıfta temsil eden Ibiza, 27 Nisan 2014′de 30 yaşına basıyor. İlk Ibiza’nın Seat’ın Zona Franca fabrikasındaki üretim bantlarından inişinin üstünden 30 yıl geçerken, modelin satışları dört kuşak boyunca beş milyona yaklaştı. 

İspanyol markanın en ikonik ve popüler otomobili olan Ibiza, ilk modelden itibaren tamamen Seat tarafından tasarlanıp üretilmesiyle de dikkat çekiyor. Giorgetto Giugiaro yöentimideki Italdesign tarafından tasarlanan ilk Ibiza’da Karmann ve Porsche’nin de destekleri vardı. 

Adını Akdeniz’in ünlü adasından alan Ibiza, böylece İspanyol köklerini de vurguluyordu. 1984 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ilk nesil Ibiza, iç pazarda hemen başarıya ulaştı. Şimdiye kadar satılan 5 milyonluk Ibiza üretiminin yüzde 69′u ise dünya çapında 75′den fazla ülkeye ihraç edildi. 

Ibiza’nın ilk üretildiği yıllarda en önemli pazarlar, İspanya’nın dışında İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, Portekiz ve Meksika oldu. 80′lerin sonunda VW Grubu’Nun bir üyesi haline gelen Seat, 1993′e kadar en büyük üretim merkezi olarak Zona Franca’yı kullanıyordu. 

Fakat VW Grubu ile yapılan ortaklık sonunda üretimi artırmak için yeni bir endüstriyel üretim kompleksine ihtiyaç duyuldu. Böylece Martorell’de devasa bir teknik merkez yaratıldı. İkinci nesil Ibıza, yeni Martorell üretim tesislerinin inşa ettiği ilk araç oldu. 

1993′den 2002′ye kadar üretilen ikinci nesil Ibiza da yine Giugiaro’nun imzasını taşıyordu. İtalyan tasarımcı Walter de’Silva, otomobilin üretim kalitesi, motor yelpazesi ve dinamik performansını bir adım daha ileri götürdü ve 2002′de üçüncü nesil Ibiza ortaya çıktı. 

2008′den beri üretilen güncel Ibiza ise Luc Donckerwolke’nin bir eseri. Ibiza’nın performanslı versiyonlarının atası ise 100 HP’lik SXI olarak kabul ediliyor. Cupra ve FR’ların öncüsü olan bu modelden sonra 1996 yılında 2.0 lt 150 HP motora sahip olan Cupra satışa sunuldu. 

1997 ve 1998′de Dünya Ralli Şampiyonası’nda 2.0 lt’ye kadar atmosferik otorlu ve önden çekişli otomobillerin yarıştığı F2 grubunda zafer elde eden Ibiza, performansını da böylece kanıtlamış oldu.

Hiç yorum yok