Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

MİNİ COOPER D(DİESEL) Yİ TANITTI

İngilizler'in ünlü markası MINI, ürün gamına eklediği dizel motorla hiç olmadığı kadar tasarruflu hale geldi.  112 beygirlik mot...

İngilizler'in ünlü markası MINI, ürün gamına eklediği dizel motorla hiç olmadığı kadar tasarruflu hale geldi. 


112 beygirlik motor, sporcu Cooper'da başarılı bir performans vadediyor Otomotiv sektörünün küçük sporcusu MINI, ürün gamına eklediği dizel motorla sürüş keyfinin yanına düşük tüketimi de ekledi. 

Sadece manuel şanzımanla satışa sunulan Cooper D, benzinli versiyonu aratmayan performansıyla da dikkat çekiyor. 

Markanın 2002'de hayata döndürdüğü araç, makyajlı haliyle çok daha çekici görünüyor. Kalite ve işçilik çok başarılı Yeni ön tampon tasarımıyla daha dikkat çekici bir buruna kavuşan otomobil, klasikleşen farları ve düz tavanıyla güçlü olduğunu gösteriyor. 

Dizel MINI'yi dışarıdan tanıyabilmek için bagaj kapağındaki D logosuna bakmak gerekiyor. Standart modelden farklı görünmeyen tasarım, içeride de aynı şekilde devam ediyor. 

6 ileri manuel şanzıman ve devir saati iç mekandaki farklılıklar. Markanın ergonomi ve kalitesiyle harmanlanan kokpitte işçilik kalitesi de rakiplere ders verecek kadar başarılı. Vites geçişleri kemikli Kısa motor kaputunun altında yatan 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel motor, PSA ile BMW gruplarının ortak ürettiği üniteden başkası değil. 

Cooper D kaputunun altında 112 beygir güç ve 270 nm tork üreten motor, 1165 kilogramlık aracı yeterince performanslı hale getirmeye yetiyor. 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede tamamlayan araç, saatte 197 kilometre sürate ulaşabiliyor. 

Anahtar yuvasına yerleştirildikten sonra basılan start tuşuyla uyanan motor, ilk anda bile dizel olduğunu hissettiriyor. Ayrıca debriyaj sıkışık trafikte yorucu oluyor. Buna rağmen kemikli vites geçişleri ve net direksiyon sistemi sayesinde sürüş hissi diğer MINI'lerden farksız. 

Rayda gibi ilerleyen araç, sert manevralarda arkasını hafifçe bırakarak keyifli bir sürüş vadediyor. Frenler de oldukça güçlü. Direksiyon tepkileri hiperaktif seviyede Cooper D'nin süspansiyon sistemi de diğer MINI'ler gibi fazlasıyla sert. 

Bu sayede aracın yol tutuş becerisi üst düzeye taşınmış fakat bozuk yollarda konfor bir hayli azalıyor. Hiperaktif denebilecek tepkiler veren direksiyon sistemi ve yüksek tork, performanslı sürüşlere davet etse de dizel motorun tasarruf potansiyeli çok yüksek. 

Start/Stop sistemiyle donatılan aracın ortalama tüketimi fabrika verilerine göre 3.8 litre. Bizim kullanımımızda da 4.5 litreyi aşmayan tüketim oldukça etkileyici. 

One'dan pahalı Cooper'dan ucuz MINI'nin baz modeli One için belirlediği liste fiyatı 50 bin 817 liradan başlıyor. Cooper için ise en az 59 bin 855 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. 

Dizel motorlu Cooper, tam da bu ikilinin arasına yerleşiyor ve 56 bin 908 liralık etikete sahip. Performansıyla benzenli Cooper'ı aratmayan dizel motor, manuel şanzımanla barışık olanlar için mantıklı bir tercih. GÖKHAN KARA/BUGÜN