Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

McLaren P1

Serinin en üst modeli olan McLaren P1 Paris Otomobil Fuarı’nda bir prototip olarak görücüye çıkıyor.  Aracın 2013’te tanıtılacak üretim ...

Serinin en üst modeli olan McLaren P1 Paris Otomobil Fuarı’nda bir prototip olarak görücüye çıkıyor. 

Aracın 2013’te tanıtılacak üretim versiyonunun bir yıl içinde üretime geçmesi bekleniyor. 

Otomobil MP4-12C Coupe ve Spider’a eklenerek güçlü bir ürün yelpazesi oluşturacak. P1’in geçici bir isim olduğu ve 1981’den beri McLaren’in bütün Formula 1 otomobillerinde kullanılmış MP4 sözcüğünü içeren kesin bir üretim ismine yerini bırakacağı düşünülüyor. 

Süper otomobilin gücünü MP4-12C’de kullanılan, çift turbolu 3,8 litrelik V8 motorun geliştirilmiş, kinetik enerji geri kazanım sistemiyle desteklenen bir versiyonundan alması bekleniyor.

P1, MP4-12C’nin karbon fiber monokok şasisinin modifiye edilmiş bir versiyonunu temel alıyor. Araçtaki benzersiz ön ve arka alt çerçeveler gelişmiş bir şasiyi destekliyor. 

Şasi aktif bir aerodinamik paketle birlikte çalışacak şekilde tasarlanmış. Bu paket pist modunda sürüş yüksekliğinin azaltılmasına izin vererek otomobilde çok önemli olan ağırlık merkezini alçaltıp bastırma kuvvetini arttırabilecek. 

P1 tavanının üstündeki hava deliğinin şekliyle F1’e saygı gösterisinde bulunmuş. McLaren Formula 1 yarışlarında şöhretli bir geçmişin ardından, dünyanın en beğenilen süper otomobil markaları Bugatti, Ferrari, Lamborghini ve Porsche’ye kafa tutmayı amaçlıyor. 

Şirketin P1 için hedefi basit: “dünyadaki en iyi sürücü otomobili olmak – hem yolda, hem de pistte.” Eylül’ün sonunda tanıtılacak P1’in mekanik paketi ile ilgili henüz fazla resmi ayrıntı açıklanmadı. 

Ama McLaren’a yakın kaynaklar aracın 963 beygire kadar güç üreteceğini söylüyor. Yol modunda, yüksek teknolojili aktarma organlarının 9.100 devir/dakika gibi baş döndürücü bir motor hızında 803 bg ürettiği söyleniyor. 

Bu değer pist modunda KERS’in eklenmesiyle yaklaşık 160 bg daha artıyor. P1'de fonksiyon tasarımı belirlemiş. Motor kabinin arkasına uzunlamasına monte edilmiş. Güç arka tekerleklere yedi vitesli çift debriyajlı bir şanzıman vasıtasıyla iletiliyor. 

Fakat McLaren P1’in, yüksek güç çıkışına ve 1.315 kilogramdan düşük ağırlığına rağmen sadece azami hızla ölçülmediğini söylüyor. McLaren’in idari müdürü Antony Sheriff, “Amacımız bunun ille de kesin azami hız bakımından en iyi otomobil olması değil, pistteki en çevik ve en tatmin edici seri üretim yol otomobili olması” dedi. 

McLaren’in rüzgar tünelinde gerçekleştirilen kapsamlı çalışmalar ve arkadaki motor bölmesine yeterli soğutma havası sağlama ihtiyacı, aracın genel şeklinin belirlenmesinde etkili olmuş. 

McLaren’in şirket logosundan ilham alan kıvrımlı ön far grafiğinin, MP4-12C’nin gözden geçirilmiş bir versiyonunda da kullanılması bekleniyor. 

McLaren’in patronu Ron Dennis, “P1 50 yıllık yarış ve yol otomobili mirasının sonucu,” dedi. “Yirmi yıl önce McLaren F1 ile süper otomobili performansı çıtasını yükselttik ve P1 ile hedefimiz bunu bir kere daha yeniden tanımlamak.”NTVMSNBC