Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Araçları Uzun Yola Hazırlayacak Öneriler

Yazın uzun yolculukların başlamasıyla beraber yolda arıza ya da teknik sorun yaşayan araçların sayısında da artış gözleniyor.    Sürücülerin...

Yazın uzun yolculukların başlamasıyla beraber yolda arıza ya da teknik sorun yaşayan araçların sayısında da artış gözleniyor. 
 

Sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka araçlarının bakımlarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Auto King Servislerden ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Şanlı, “Doğru malzemelerle bakımı yapılmayan araçlarda en sık yaşanan problem hararettir. Araç sahiplerini yüksek bakım maliyetlerinden korumanın en etkili yöntemi zamanında yapılan bakımlardır.” dedi. 
 


Auto King ’ten Araçları Uzun Yola Hazırlayacak Öneriler 
  Türkiye’nin en yayın oto bakım- onarım ve mekanik bakım markası Auto King, yolculuk esnasında araç arızalarının yaşanmaması ve sürücülerin güvenliği için yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerin altını çiziyor. 
 
Seyahat öncesi araç bakımıyla ilgili önerilerde bulunan Auto King Servislerden ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Şanlı, “Güvenli ve konforlu bir yolculuk için araçlarda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar var. 
 
Biz, Auto King olarak sürücüleri ve araçları korumayı ilke ediniyor, detaylı bir teknik bakımla uzun yolda karşılaşabilecek riskleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.“ açıklamalarında bulundu. 
 
Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde tatil ve bayram için yolculuk planları yapılmaya başlandı. Seyahat ya da yolculukların konfor ve güvenliği için, yola çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri de unutmamak gerekiyor. 
 
Auto King Servislerden ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Şanlı, özellikle özel araçlarıyla uzun yolculuklara çıkacaklar için araç bakımının, emniyetli ve sorunsuz bir yolculuk adına son derece önemli olduğunu aktardı. 
 
Araç bakımının yanı sıra; başta fren sistemi olmak üzere soğutma sistemi, klima sistemi, süspansiyon, aydınlatmalar ve lastiklerin gözden geçirilmesi gerektiğinin önemi vurgulayan Şanlı, “Zaman zaman yollarda araçların trafikte motor kaputların açılmış olduğuna, çeşitli kazalarının ve trafiği olumsuz etkileyen araç sorunlarının yaşandığına şahit oluruz. Bunun temel nedeni aracın sıcak hava koşullarına hazır hale getirilerek bakımlarının yapılmamasıdır. 
 
Can güvenliğiniz için uzun yolculuklara çıkmadan önce titizlikle yapılan bir araç kontrolü, olası kaza ve arızaların önüne geçerek size güvenli bir yolculuk imkanı sunacaktır.” diye konuştu.  
 
İlk Öncelik Lastikler ve Fren Sistemi Olmalı 
Bir aracın ilk bakılması gereken bölümünün fren ve lastiklerin olması gerektiğinin altını çizen Auto King Genel Müdür Yardımcısı Şanlı, “Güveli bir seyahatin en temel unsurlarından birisi de fren sistemidir. 
 
Fren sistemi; Westinghouse, fren pedalı, abs beyni, fren hidrolik sistemi ile balata ve disk senkronize bir şekilde çalışarak kullanıcının nerede durmasını belirleyen sistemdir. Belirli periyotlarda üreticinin tavsiye ettiği bakım aralıklarında mutlaka kontrol edilmesi gerekir.” ifadelerinde bulundu. 
 
Uzun yolculuklar öncesinde aracın genel olarak bir check up’ tan geçirilmesinin hayati önem taşıdığına vurgu yapan Şanlı, “Aşınan fren balataları zamanında değerlendirilmezse biten balata, disklere de zarar verir. Sadece bir balata bakımı yeterli olabilecekken disk maliyeti de ortaya çıkabilir.” dedi. 
 
Araç bakımları tam olsa bile doğru lastik kullanılmıyorsa güvende değilsiniz.” şeklinde belirterek yaşanan kazalardaki lastik faktörünün önemine dikkat çeken Şanlı, kazaların büyük bir bölümünü sürücü hatalarından kaynaklansa da araç ve bakıma bağlı eksikliklerin tehlike doğurduğunu söyledi. 
 
Kazaya neden olan lastik sorunlarının başında diş kalınlığı 4 mm altına düşmüş bir lastik, mevsime uygun lastik değişiminin yapılmamış olması, lastiklerde yanaktan alınmış hasar durumlarında risk alınarak lastiklerin tamir edilmesi, lastik ebatlarının araç özelliklerine uygun olmaması gibi durumlar yer alıyor. 
 
Araçlarda Yükselen Hararete Dikkat! 
 Araçlardaki soğutma sisteminin doğru çalışması önem arz ediyor. Özellikle uzun yaz yolculuklarında karşılaşılan araç hararetinin nedenine değinen Genel Müdür Yardımcısı Şanlı, aracın soğutma sisteminin radyatör, devir daim (ısı seviye ölçümü) ve soğutucu fandan ibaret olduğunu belirtti. 
 
Şanlı, “Bu sistemde meydana gelen sıvı kaçakları, soğutma fanının arıza yapması ve devir daimin motorda ısınan suyun derecesini algılayamaması sonucunda kaynama seviyesine ulaşarak genleşme deposuna geri vermesi nedeniyle motorda ağır hasarlara yol açabilir.” açıklamasında bulundu.
 
“Süspansiyon Dengesi Yoksa Nerede Duracağınızı Siz Belirleyemezsiniz” 
 Araçlarda süspansiyon sistemi amortisör, yay, makas ve körük gibi temel unsurlardan oluşuyor. 
 
Süspansiyonun öncelikli görevinin aracın dengeli, güvenli ve konforlu bir sürüş gerçekleştirmesi olduğuna dikkat çeken Şanlı, güvenli bir seyahatin yere düşen ağırlığın dengeli bir şekilde yayılmasına bağlı olduğunu, yolda önümüze aniden çıkabilecek olan viraj, kasis, çukur gibi her zorlu durumda fren pedalının yoklandığını ve fren sisteminin doğru çalışmasının da süspansiyon sistemi ile ilişkili olduğunu aktardı.  
 
Trafikte Doğru İletişim İçin Aydınlatma Önemli! 
 “Araç kullanmanın vücut dili ise aydınlatma ve ikaz sistemleridir.” diyen Genel Müdür Yardımcısı Şanlı, aydınlatmanın da önemine ayrıca değindi. 
 
Şanlı, “4’lü flaşör acil bir durumu sembolize eder, sellektör bana yol ver veya şeritten çıkıyorsun dikkatli ol, arkanda bir araç var! gibi genel bir uyarı işareti olmakla birlikte uzun yollarda daha uzum mesafeleri görmemizi sağlar. 
 
Sinyaller ise ben şeridimi değiştireceğim bana yol verir misiniz ifadeleridir.” açıklamasıyla trafik düzeni ve can güvenliği açısında aydınlatma bakımının üzerinde durdu. 
 
 Klima Ve V Kayışının Durumu Kontrol Edilmeli 
Auto King uzmanlarına göre sürüş konforu açısından diğer tüm araç bakımları yapılmış olsa da klima sistemi kontrol ve bakımlarının aksatılmaması gerekiyor. 
 
Araç klimasının az soğutması ve daha fazla yakıt yakarak daha düşük verimlilikte çalışması gibi durumlar sistemde klima gazının eksikliğine işaret ediyor. 
 
Genel klima bakımında; klima ve V kayışının durumu kontrol edilmeli. Seyir halinde V kayışının kopması, klima sisteminin çalışmasını engellediği gibi aracın devir daiminin bozulmasına neden oluyor. 
 
Buna bağlı olarak aracın hararet yapması ise silindir kapak contasının yanmasına sebebiyet veriyor. Bu durum fark edilemediğinde motor; yatak sarmaya ve artık kullanılamaz hale geliyor.  
 
Boya ve Kaporta İçin Hangi Önlemleri Alınmalı? 
Bunların dışında aracın yüzeyine gelebilecek ağaç reçineleri ise boya ve verniğe zarar veriyor. 
 
Güneş yanıkları gibi dış etkenlerin oluşturduğu zararlardan korumada ve boya ömrünün uzatılmasında seramik kaplama uygulamasının doğru bir işlem olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, dönüşü olmayan masraflardan kaçınmak için araç bakımlarının zamanında gerçekleşmesinin önemine vurgu yapıyor.

Hiç yorum yok