Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Brc, Honda İşbirliği İle Yeni Lpg Li Civic Türkiye Pazarına Hazır

BRC’nin Türkiye distribütörü 2A Mühendislik, Honda ile işbirliğine giderek yılda 20 bin araç kapasiteli LPG dönüşüm merkezini Kocaeli, Karte...

BRC’nin Türkiye distribütörü 2A Mühendislik, Honda ile işbirliğine giderek yılda 20 bin araç kapasiteli LPG dönüşüm merkezini Kocaeli, Kartepe’de açtı. 
 

Civic model araçların LPG dönüşümünü gerçekleştirecek olan tesis giderek artan LPG’li araç pazarındaki talebe cevap verecek. 
 
10 yıldır Honda marka araçların LPG dönüşümünü gerçekleştiren BRC Türkiye, 10 yıl içerisinde 130 bin adet sıfır kilometre aracı LPG ile buluşturmuştu. 


 
BRC’nin Türkiye distribütörü 2A Mühendislik, Honda ile işbirliğine giderek yılda 20 bin aracı LPG’ye çevirecek LPG dönüşüm merkezini, 2A Mühendislik Genel Müdürü Kadir Örücü, Honda Türkiye Genel Müdürü Takuya Tsumura ve BRC İtalya Satış Koordinatörü Marco Seimandi’nin katılımıyla gerçekleşen törenle Kocaeli, Kartepe’de açtı. 
 
Civic model araçların LPG dönüşümünü gerçekleştirecek 2 bin metrekare kapalı alana kurulu tesis, Türkiye’de giderek artan sıfır kilometre LPG’li araç talebine cevap verecek. 
 
10 yıldır BRC dönüşüm kitlerini kullanan Honda, bu süreçte 130 bin adet sıfır kilometre aracını LPG ile buluşturmuştu. 
 
“LPG’Lİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR” 
Türkiye pazarında LPG’li araçlara talebin giderek arttığını belirten 2A Mühendislik Genel Müdürü Kadir Örücü, “Eurostat verilerine göre Avrupa’da en çok LPG’li aracın bulunduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’yi Polonya ve İtalya takip ediyor. 
 
LPG dönüşüm kitlerinde yaşanan teknolojik gelişmeler, araçların LPG ile olan uyum sorunlarının ortadan kalkması, giderek artan akaryakıt fiyatları LPG dönüşümünü akılcı kılıyor. 
 
Maliyetler giderek artarken herkesin önceliği artık tasarruf yapmak. LPG dönüşümü, yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu vadediyor. Bu nedenle gerek sıfır kilometreli araçlarda gerekse ikinci elde LPG dönüşümüne talep büyüyor” diye konuştu.  
 
LPG GERÇEKLERİ: 
Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar. 
 
LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
 
Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır. 
 
Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır. 
 
Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. 
 
Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir. LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.
 
Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir. 
 
Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar. 
 
Avrupa Birliği ülkelerinde 2020 yılı için konulmuş hedefe göre, otomotiv yakıtları içinde LPG otogazın günümüzde yüzde 2 olan payının yüzde 10’a çıkarılması öngörülmektedir. Günümüzde ülkemizde LPG otogaz otomotiv yakıtları arasında %12’lik bir paya erişmiştir. 
 
Bu açıdan Türkiye, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefini şimdiden yakalamış ve geçmiştir.  Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok