Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Bosch Ridecare 'dan Dünyada bir ilk

Bosch Ridecare servisleri, araçtaki hasarı ve araç içindeki sigara dumanını bir sensör kutusu yardımıyla algılıyor. Veriler, yapay z...

Bosch Ridecare servisleri, araçtaki hasarı ve araç içindeki sigara dumanını bir sensör kutusu yardımıyla algılıyor. Veriler, yapay zekâ yöntemleri kullanılarak değerlendiriliyor. 
 

Akıllı mobilite servisleri için en büyük büyüme potansiyeli Avrupa'da. Paylaşımlı araç kullanan kişiler, yolculuk ettikleri otomobilin trafiğe elverişli olmasını ve sigara kokmamasını bekler. 
 
Aracın çiziği ya da vuruğu bulunması veya birisinin içeride sigara içmiş olması, aşırı derecede can sıkıcı bir durumdur. Bosch'un filo operatörleri ve mobilite servisi sağlayıcıları için geliştirdiği yeni Ridecare çözümleri sayesinde, bu istenmeyen durum geçmişte kalacak. 
 
Her kullanıcı için daha güvenli ve daha keyifli bir sürüş böylece mümkün olacak. İlk standart Ridecare özelliği, duman ve hasar tespitidir. Bunun için Bosch, araçtaki bir sensör kutusunu, yapay zekâ kullanarak bulut tabanlı veri analiziyle birleştiriyor. 
 


Bu, paylaşım sağlayıcılarının, bir aracın hasar görüp görmediği veya içinde sigara içilip içilmediği konusunda, gerçek zamanlı olarak bilgi almasını sağlıyor. Onarımlar veya temizlik, daha sonra hızlı ve talebe daha uygun olarak yapılıyor ve filo yönetimi optimize ediliyor. 
 
Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, “Araç paylaşımında, müşteri memnuniyetinin en önemli noktalarından biri, kullanıcıların her zaman güvenli ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşamalarını sağlamaktır. Bosch, Ridecare çözümleriyle araç paylaşım pazarında daha da iyi bir müşteri deneyimi için yeni bir standart belirliyor.” ifadelerini kullandı. 
 
Teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, duman ve hasar algılama sisteminin üretim versiyonunu başlatmak amacıyla halen Asya, Kuzey Amerika ve Almanya'daki önde gelen araç paylaşımı sağlayıcılarıyla pilot projeler üzerinde çalışıyor. 
 
Bosch ayrıca yakın zamanda TÜV SÜD'ten, bu filo hizmetlerinin güvenilirliğine ilişkin bir onay da dahil olmak üzere resmi onay aldı. 
 
 Ridecare şeffaflık sunuyor 
Araç paylaşım sağlayıcıları, belirli bir kiralama süresi boyunca araçlarının hasar görüp görmediği veya içinde sigara içilip içilmediği hakkında genellikle çok az bilgi alır. 
 
Kullanıcılar genellikle arabada büyük hasarları bildirirken, araç paylaşım sağlayıcılarının sözde küçük hasarları onarmanın maliyetiyle uğraşması gerekir. Müşteriler arasında bir başka büyük memnuniyetsizlik kaynağı da önceki sürücünün gizlice sigara içtiği bir aracı kullanmaktır. 
 
Bu gibi durumlarda, profesyonel iç temizliğin maliyeti genellikle birkaç yüz avroya ulaşabilir. Bosch, Ridecare çözümleriyle artık araç paylaşım sağlayıcılarına varsayım yerine netlik sunabiliyor. 
 
Araçtaki bir sensör kutusu hem içerideki sigara dumanını hem de dışarıdaki hasarı algılıyor. Bu tür hasarların tek bir sensör ünitesiyle tespit edilmesi sektörde bir ilki oluşturuyor. Şimdiye kadar mevcut olan çözümler, dumanı veya kazaları tespit edebiliyordu ancak ikisini birden sağlayamıyordu. 
 
Kroeger, “Bosch'un birleşik duman ve hasar algılama sistemi hem araçtaki hasarı hem de içerideki dumanı güvenilir bir şekilde algılayabilen ve kesin bir şekilde raporlayabilen dünyanın ilk üretim çözümüdür.” ifadelerini kullandı. 
 
Kutudaki sensörlerin hassaslığı sayesinde, sadece kazaları değil, park ederken kaza sonucu oluşan hasarları bile algılamak mümkün hale geldi. 
 
Bu durum, şehir merkezine park edilmiş ve henüz kiralanmamış paylaşımlı bir aracın karıştığı küçük çarpışmaları da içeriyor. Sonuç olarak araç paylaşım sağlayıcıları, hasara kimin neden olduğunu veya araçta sigara içtiğini doğrudan belirleyebiliyor.  
 
Bosch, yapay zekâyı nesnelerin interneti ile birleştiriyor 
Bosch'un yenilikçi filo hizmetleri, paylaşılan araçların iç ön camına kalıcı olarak yerleştirilmiş bir sensör kutusunun yanı sıra bulutta veri analizi için akıllı yazılımdan oluşuyor. 
 
Araç içindeki kazalar veya dumanla ilgili sensör bilgileri bir bulut sistemine iletildiği anda Bosch, herhangi bir etkinin şiddetini öğrenmek ve bunu filo operatörü için sınıflandırmak üzere yapay zekâ yöntemlerini kullanabiliyor. Akıllı algoritmalar hem aracın sürüş dinamikleri verilerini hem de yolun durumu gibi ek bilgileri içeriyor. 
 
Bu, araç paylaşım sağlayıcılarının hasarın yalnızca kozmetik olup olmadığını veya aracın kullanılabilir olmasını sağlamak için derhal değerlendirilmesi ve onarılması gerekip gerekmediğini tam olarak bilebileceği anlamına geliyor. 
 
Kroeger, “Ridecare servisleri, yapay zekâ ve nesnelerin internetinin birleşimi olan AIoT'nin potansiyelinin bir başka göstergesidir. Artık paylaşım hizmetleri kullanıcıları da bunun faydalarını yaşayacak.” dedi.
 

Ayrıca, yapay zekâ veri analizi sayesinde Bosch, örneğin arka tampon veya alt gövde gibi aracın tam olarak neresinden hasar gördüğünü de belirleyebiliyor. Bu, hasarın belgelendirilmesini ve değerlendirilmesini kolaylaştırıyor. 
 
Sensör kutusundaki veriler daha sonra hasarın görüntüleriyle birleştirilirse filo ve mobilite hizmeti operatörleri, talep üzerine tahmini onarım maliyetleri de tahsil edebilme imkanına kavuşuyor. 
 
 Filo yönetimi için dijital çözüm
Kullanılabilirliğini artırmanın ve arıza süresini en aza indirmenin tek yolu olması nedeniyle, araç paylaşım sağlayıcıları için filodaki her bir aracın hasara ilişkin hızlı ve şeffaf dokümantasyonu son derece önemlidir. 
 
Hasar sınıflandırmasına ek olarak Ridecare hizmetleri, araç paylaşım sağlayıcısına kazanın tam olarak nerede ve ne zaman gerçekleştiğini ve arabada ne zaman sigara içildiğini de söylüyor. 
 
Bu bilgi, filo yöneticilerinin ve mobilite servisi sağlayıcılarının araçlarını her zaman mükemmel durumda tutmalarına, sürücü ve yolcuların refahını artırmalarına olanak tanıyor.  
 


Mobilite servisleri Avrupa liderliğinde büyüyor 
Koronavirüs pandemisi sırasında talepteki düşüşe rağmen, uzmanlar araç paylaşım pazarında bir patlama öngörüyor. 
 
Avrupa'da özel otomobilin yerini alan mobilite servisleri pazarı, şu anda 17 milyar doları Alman pazarında olmak üzere toplamda 127 milyar dolar değerinde. 
 
Danışmanlık şirketi Strategy&, bu satış potansiyelinin 2035 yılına kadar Avrupa genelinde dört kattan fazla artarak 549 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Hiç yorum yok