Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Filo Kiralama Tercihlerinde En Önemli Kriter Ne?

TEB Arval’in desteğiyle, filo sektörünün mevcut durumu ve geleceğine ışık tutmak amacıyla, gerçekleştirilen Arval Mobility Observatory Filo...

TEB Arval’in desteğiyle, filo sektörünün mevcut durumu ve geleceğine ışık tutmak amacıyla, gerçekleştirilen Arval Mobility Observatory Filo Barometrenin 2019 sonuçları açıklandı. 


Araştırma, uluslararası çaptaki 13 ülkede yapılan analizlere dayanıyor. Araştırma kapsamında 317’si Türkiye’den ve 3.613 Avrupa’dan olmak üzere 3.930 filo yöneticisi ve çalışanın görüşleri alındı. 

Şirketlerin filo büyüme beklentileri geçmiş dönemlere kıyasla düşüş gösteriyor 

Arval Mobility Observatory araştırması filo yöneticilerinin şirket filolarının büyüme potansiyeline yönelik beklentilerini de ortaya koyuyor. 

Arval Mobility Observatory araştırmasına katılan Türk şirketlerin %27’si, filo büyüklüğü ne olursa olsun önümüzdeki 3 yıl içerisinde filolarında büyüme bekliyor. 

Bu oran Avrupa’daki şirketlerde ise %18 seviyelerinde. 2019 yılındaki ekonomik dalgalanmalara rağmen filo yöneticileri, şirket araçlarının büyümesi ile ilgili iyimser görünüyor. 





Filo büyüme beklentisi olan şirketlerin oranı, filolarında düşüş bekleyenlerden +18 puanla daha yüksek. Ancak bu, 2010 yılından beri kaydedilen en düşük oran olarak dikkat çekiyor. Filo büyüme beklentisi oranı 2018 yılı ile kıyaslandığında +32 puandan +18 puana geriledi. 

Türkiye’de şirket araçlarının kullanım süreleri Avrupa’ya göre çok daha kısa 

Avrupa ile kıyaslandığındaTürkiye’de araçların kullanım ömrü ortalama 4.4 yıl olarak görünürken; Avrupa’da 6 yıl olarak görünüyor.Araç kullanım ömrü büyük filolarda 3.6 yıl olarak gerçekleşirken, küçük işletmelerde araç kullanımı 4.8 yıla kadar çıkıyor.  

Büyük filolarda operasyonel kiralama ön plana çıkıyor 

 Şirket araçlarının nasıl finanse edildiğinin de araştırıldığıArval Mobility Observatory araştırmasına katılan firmaların yüzde 43’ünün peşin satın alımı, yüzde 19’unun operasyonel kiralamayı, yüzde 29’unun taşıt kredisini, yüzde 9’unun ise finansal kiralamayı tercih ettiği görülüyor. 

Küçük ve orta ölçekli işletmelerde %48 ile peşin satın alım yöntemi ön plana çıkarken, büyük filolara sahip şirketlerde Operasyonel kiralama %44 ile ilk yöntem olarak göze çarpıyor. 

Operasyonel kiralamayı tercih eden şirketler aylık sabit ödemenin yanı sıra, yıllık peşin ödeme ve ön ödemeli alternatifleri de değerlendirdiklerini belirtiyorlar. %73 ile aylık sabit ödeme ilk tercih olsa da, filo yöneticilerinin %17’si yıllık peşin ödeme, %7’si de ön ödemeli seçenekleri değerlendiriyorlar. 

Kiralama şirketlerinin güçlü bir finansal yapıya sahip olması en önemli kriter oldu 

Araştırmaya katılan şirketlerin %86’sı kiralama şirketinin finansal olarak güçlü bir kuruluş olmasının en önemli tercih sebebi olduğunu belirtiyor, bunun yanı sıra %85 ile sunulan ürünlerin çeşitliliği, %80 ile uygun fiyatlı olması, %78 ile ödeme çeşitliliği geliyor.

Hiç yorum yok