Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Bayram tatilinde güvenli seyahat için dikkat

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜVTÜRK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Kurban Bayramı T...

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜVTÜRK’ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, Kurban Bayramı Tatili için yola çıkacak araç kullanıcılarına güvenli seyahatle ilgili bazı hatırlatma ve önerilerde bulundu. 






Tatil dönemlerinde sayısı artan trafik kazalarının, bu bayram tatili döneminde de üzücü sonuçlar doğurmaması amacıyla, Trafikte Sorumluluk Hareketi, yola çıkacak araç kullanıcılarını daha dikkatli olmaları yönünde uyarıyor. 

Türkiye’de can ve mal kayıplarına yol açan trafik kazaları konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amacıyla toplumda farkındalık yaratmak için hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, tatil amacıyla şehirlerarası yolculuk yapan araç sayısının arttığı bu dönemde, dikkatsizlik, ihmalkârlık ve trafik kurallarına uymama gibi nedenlerle, istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabileceğini hatırlatıyor. 

Trafikte Sorumluluk Hareketi, olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak adına, 

seyahate çıkmadan önce ve seyahat süresince, güvenli yolculuk ve araç bakımı konusunda uyulması gereken 10 önemli kuralı aktardı:


1- Araç bakımınızı, muayenesini ve seyahat öncesi temel kontrolleri mutlaka yaptırın. (Aracın su, yağ, lastik, fren, aydınlatma, klima sistemleri v.b. kontrolü; ilkyardım çantası, ikaz işaretleri, gerekli trafik belgeleri) 

2- Başta emniyet kemerlerinin bağlanması olmak üzere trafiğe çıkmadan, doğru ve güvenli sürüşle ilgili hazırlıkları mutlaka tamamlayın. (Koltuk, ayna ayarları, eşyaların sabitlenmesi v.b) Bebek ve çocukların uygun oto koltukları ile seyahat etmelerini ve kemerlerinin bağlı olmasını sağlayın. 

 3- Aracı, trafik kurallarının izin verdiği sınırlar dahilindeki hızlarda kullanın. 

4- Bir günde toplam 8 saatten fazla araç kullanmayın, 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verin. 

5- Yol boyunca trafik ışık, levha, işaret ve işaretçilerine dikkat edin, yaya geçitleri ve çocukların bulunduğu bölgelerde azami dikkat gösterin. 

6- Direksiyon başında seyir halindeyken kesinlikle cep telefonu kullanmayın.

7- Aracı sakin bir şekilde kullanın, olası diğer sürücü hatalarına aşırı tepki vermeyin. 

 8- Yola çıkmadan dinlenin, rehavet verici ilaçlar kullanmayın. 

9- Gece yolculukları görüş zafiyetini arttırdığı için mecbur kalınmadıkça gece yola çıkmayın. 10- Herhangi bir kazaya karışıldıysa veya rastlandıysa, öncelikle çevrenin ve kişilerin emniyetini sağlayın, kaza yerine yaklaşan diğer sürücüleri uyarıcı tedbirleri alın. 

Detaylar hayat kurtarır 

 Sürüş öncesi hazırlıkların ve yolculuk sırasında dikkat edilmesi gerekli konuların, detay olarak görülüp göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Trafikte Sorumluluk Hareketi, bu 10 madde haricindeki bazı bilgilerin de hem seyahatin daha rahat ve konforlu, hem de güvenli olmasına katkı sağlayacağını belirtiyor: 


Yolculuk öncesinde yapılacak seyahat planlaması, güzergahın belirlenmesi, rotadaki hava ve yol durumu gibi değişken koşullar hakkında bilgi edinilmesi beklenmeyen olumsuzlukların önüne geçmeyi sağlayabilir. 

Özellikle ortalama hızın daha yüksek olduğu şehir dışı yollarda bir anlık konsantrasyon kaybının kazalara sebebiyet vereceğine dikkat çeken Trafikte Sorumluluk Hareketi, araç kullanıcısının, dikkatinin dağılmasına neden olabilecek bir şeyler yemek veya içmek, telefonla konuşmak veya telefon mesajlarını okumak gibi eylemlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini hatırlatıyor.

Hiç yorum yok