Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Yerli otomobilde işler bu kez farklı

Yerli otomobil projesini üstlenen Ortak Girişim Grubu’nun (OGG) üyeleri, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding (Karsan), Turkcell ve Zorlu Ho...

Yerli otomobil projesini üstlenen Ortak Girişim Grubu’nun (OGG) üyeleri, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding (Karsan), Turkcell ve Zorlu Holding (Vestel) olarak açıklandı. 

Daha önce yerli otomobil olarak tanıtılan modeller ise tamamen iptal edilirken, projeye sıfırdan başlanılması kararı alındı. 

Bu önemli bir nokta, çünkü daha önce tanıtılan modeller Cadillac’a benzetilmesi ve uzun bir süre geçmesine rağmen somut bir adım atılmaması kamuoyunu tatmin etmemişti. 
Şimdi ise durum oldukça farklı… 
Nedeni ise, OGG’yi oluşturan şirketler gerçekten dikkate değer kuruluşlar. Özellikle iki tanesi araç üretimindeki deneyimiyle ön plana çıkıyor. 
Bu önemli bir ayrıntı, çünkü kamuoyunun kafasındaki en büyük soru işareti üretim noktasında. Anadolu Grubu bayi ve servis ağında güçlü Firmalara tek tek baktığımızda, Anadolu Grubu, Çelik Motor’u bünyesinde barındırıyor. Çelik Motor ise Japon Isuzu ve Güney Koreli Kia’nın Türkiye’deki distribütörü. 

Yani otomobillerle ilgili bayi ağı, teknik servis, satış sonrası hizmetlerde tecrübe sahibi. Farkı açacak firmalar Vestel ve Turkcell Vestel ve Turkcell de teknoloji üretimi ve bilişim alanında kendini kanıtlamış firmalar. Araç içi iletişim ve bilgi sistemlerinde başarılı işler çıkarabilirler. 

Günümüzde rekabetçi bir model için bu sistemlerin oldukça önemli. Markalar artık motorlarıyla değil, sundukları elektronik teknolojilerle ön plana çıkmaya çalışıyor. Örneğin Ford, reklamlarında sesli komut sistemini pazarlıyor. 

Volvo ise son yıllarda yazılıma dayalı pasif güvenlik elemanlarını daha çok ön plana çıkarmaya başladı. Vestel de bu noktada basit bir firma değil. İnsansız hava aracı üretebilen bir teknolojiye sahip. Yine Turkcell, son dönemde yazılım alanına daha çok önem vermeye başladı.  

Karsan ve BMC halihazırda üretim yapıyor 
Karsan ve BMC‘ye gelince, bu iki şirket de halihazırda otomotiv alanında üretim bantlarına sahip. Karsan hafif ticari, BMC ise otobüs, kamyon ve askeri araç üretimi yapıyor. Üstelik Karsan, elektrikli binek araç konusunda da tecrübe sahibi. 
,
KARSAN’IN FİNALİST MODELİ 
Karsan, daha önce New York Taksi için düzenlenen yarışmaya Concept V1 adını verdiği araçla katılmış ve finale kadar yükselmişti. Şirket, bu aracı merkezi Kocaeli’de bulunan Hexagon Studio ile birlikte geliştirdi. 

Elbette V1 projesi için yaptığı ARGE çalışmaları ile edindiği tecrübeyi yerli otomobilde de kullanacaktır. Karsan Concept V1’den bahsedecek olursak; otomobil sadece animasyon çalışmalarından ibaret değil. Daha önce birçok kez sergilendi. 

 Elektrikli motora sahip olan V1’in en dikkat çeken özelliği iç hacmi. Oldukça geniş olan iç mekanda engelli yolcular da unutulmamış.Hem iç mekan rahat etmeleri için özel olarak tasarlanmış hem de rahat inip binebilmeleri için araca rampa eklenmiş. 

Dış tasarımda ise panaromik camlara bir hayli yer verilmiş. Bu da araca ferah bir hava ve geniş bir görüş açısı kazandırıyor. Güvenlik sistemlerinde ise sürücü panik düğmesi ve motor kilidini içeren hırsızlığa karşı sistem dikkat çekiyor. 

ZIRHLI ÜRETİMİN ARTILARI VAR 
BMC firması da, otobüs ve kamyonun yanı sıra zırhlı araç olan Kirpi’yi üretiyor. Zırhlı araç, aynı zamanda gelişmiş süspansiyon, üstün arazi özellikleri, güçlü motorlar ve sağlam şase anlamına geliyor. 

BMC ayrıca, dizelin yanı sıra CNG ile çalışan otobüsler imal ediyor. Tüm bu detaylar bir araya geldiğinde, ortaya oldukça rekabetçi bir otomobilin çıkması çok da zor görünmüyor.Yunus Emre Kabaoğlu/haber7

Hiç yorum yok