Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

MAZDA MX-5 RF VE CX-5 TÜRKİYEDE SATIŞTA

Mazda’nın hareketin ruhu felsefesinin son meyveleri olan yeni CX-5 ve katlanabilir hard-yop tavanlı MX-5 RF, Türkiye’ye geldi.  Tanı...

Mazda’nın hareketin ruhu felsefesinin son meyveleri olan yeni CX-5 ve katlanabilir hard-yop tavanlı MX-5 RF, Türkiye’ye geldi. 

Tanıtım toplantısında konuşan Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, yeni CX-5 modelinin, Mazda bünyesinde bir devrim sayılan Skyactiv teknolojisine sahip ilk modeli olduğunu vurgulayarak, modelin 120 ülkede 1.5 milyon adetlik satışa ulaştığını hatırlattı. 

Mazda’nın Jinba Ittai adını verdiği sürücü-araç bütünlüğü anlayışının etkinliğini kanıtlayan ve insan merkezli tasarım ile mühendislik felsefesinin ürünü olan CX-5, sadece dinamik tasarımı ve heyecan verici sürüş performansı ile değil, aynı zamanda şirketin yıllık satışlarının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Yenilenen Mazda CX-5’in bu başarısının altında, Japon markanın benzersiz tasarım yaklaşımı ve kapsamlı Skyactiv teknolojileri yatıyor. MAZDA CX-5 Yenilenen Mazda CX-5’te gürültüye özel önem verilmiş. 

Düşük frekanslı yol gürültüsü ile yüksek frekanslı rüzgâr ve lastik sesinin önemli ölçüde azaltıldığı iddia edilirken, Sakız Adası’nda yaptığımız test sürüşünde bunun doğruluğunu görme fırsatı yakaladık. CX-5’in Skyactiv gövde teknolojisinde, önceki modellere kıyasla burulma direnci yüzde 15 artırılmış. 

Diğer yandan direksiyon hareketlerine verilen tepki süresi de azaltılmış durumda. Otomobilin şasisinde de direksiyon, süspansiyon ve fren sistemleri daha hassas bir hale getirilmiş. Oldukça konforlu bir sürüş sunan CX-5, buna karşılık yol tutuşuyla da dikkat çekiyor. 

G-Vectoring Control (GVC) teknolojisi ile donatılan CX-5, her zamankinden daha konforlu, hassas ve tepki gücü yüksek bir yapıya kavuşmuş. Sakız Adası’nın virajlı yollarında sistemin verimliliğini deneme fırsatı bulduk. 506 lt’lik bir bagaj sunan Mazda CX-5 Türkiye’de tek motor seçeneği ile satılacak. 

2.0 lt’lik atmosferik motor 160 Hp güç sunuyor ve gücünü dört tekerleğe birden iletiyor. 208 Nm torka sahip olan bu motor, yeterli performans sağlıyor ama daha küçük hacimli de olsa, yüksek torklu turbo bir motor bu araca daha çok yakışırdı. 

179 km/s maksimum hıza ulaşan ve altı ileri otomatik şanzımana sahip olan CX-5’in ortalama yakıt tüketimi 6.6 lt/100 km olarak veriliyor. Otomobilin Power Sense paketiyle başlangıç fiyatı 183 bin 552 TL. 

İlk kez 2012 yılında satışa sunulan CX-5 modelinin Türkiye’de 861 adet satıldığını belirten Nurkan Yurdakul, bu yıl içindeki satış hedeflerini 90 adet olarak açıkladı. Çeşme’den Sakız Adası’na kadar süren lansmanda tanıştığımız ikinci yeni Mazda modeli MX-5 RF’ydi. 

Dünya otomotiv tarihinde belirli modeller vardır ki, kelimenin tam anlamıyla efsane olmuş, üretildikleri segmentle özdeşleşmiştir. İşte ilk kez 28 yıl önce üretilen Mazda MX-5 de bu tarz otomobillerden. Üretim hayatı boyunca 1 milyondan fazla satılarak, kendi alanında bir rekora imza atan MX-5, otomotiv dünyasının en ikonik modellerinden biri. 

Dördüncü neslinde bir ilke atarak katlanabilir hard-top tavan sunmaya başlayan MX-5’in bu modeli RF olarak adlandırılıyor. Retractable Fastback’in kısaltması olan RF, yumuşak tavan konseptine tereddütlü yaklaşan tüketicileri hedefliyor. 

Bir başka deyişle Mazda MX-5 RF, yumuşak tavanlı bir otomobil almaktan çekinen ya da aklında spor bir otomobil olmayan tüketicilerin sürüş keyfine ulaşabilmeleri için Mazda mühendisleri tarafından yaratılmış. Avrupa ile aynı anda satışa sunulan MX-5 RF, Türkiye 1.5 lt 131 HP ve 2.0 litre 160 HP olmak üzere iki farklı motor seçeneği ile satışa sunuldu. 

MX-5 RF 1.5 SKY-G Motion 138 bin 282 TL’ye satılırken, 1.5 SKY-G Power Sense 150 bin 868 TL, 2.0 SKY-G Power Sense ise 190.308 TL’den alıcı bekleyecek. 2017’de 50 adet satılması hedeflenen arkadan itişli otomobil, baz motoruyla bile keyifli bir sürüş sunuyor. 

Özellikle virajlı yollarda beklendiğinden daha yüksek bir performansa kavuşan MX-5 RF, 1.5 lt’lik atmosferik motoruyla 150 Nm torka sahip. 203 km/s maksimum hıza ulaşan MX-5 RF 1.5’in 0-100 km/s hızlanması 8.6 sn olarak veriliyor. 

Performansına göre ekonomik olan motorun ortalama tüketimi 6.1 lt/100 km. Otomatik şanzıman isteyenler, en yüksek donanım seviyesinde satışa sunulan 160 HP’lik 2.0 lt atmosferik motoru seçebilir. Altı ileri otomatik şanzımanlı bu otomobilin 0-100 km/s hızlanması 8.5 sn ve maksimum hızı da 194 km/s. 

Daha güçlü olmasına rağmen performans verileri 1.5 motorla hemen hemen aynı ama otomatik şanzımanın rahatlığı ile MX-5 keyfinin bir araya gelmesi de ayrı bir heyecan uyandırıyor. 2.0 lt’lik modelin ortalama tüketimi ise 6.4 lt/100 km olarak veriliyor.AUTOMAGG

Hiç yorum yok