Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

AVRASYA TÜNELİ’NDEN OTOMOBİLLE İLK SEYAHATİ CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN GERÇEKLEŞTİRDİ

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayan ve 20 Aralık’ta hizmete açılması planlanan Av...

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayan ve 20 Aralık’ta hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli’nde tüm Türkiye’yi sevindiren ‘tarihi bir gün’ yaşandı. 

Projenin son durumu hakkında bilgi almak üzere teknik bir ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrasya Tüneli’nin Asya girişinden Avrupa yakasına kendi kullandığı makam aracıyla yolculuk ederek, İstanbul Boğazı’nın altından ilk otomobil yolculuğunu gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Türkiye’nin tarihi projelerinden bir tanesinin daha son testini yaptık. İnşallah 20 Aralık’ta da açılışını aziz milletimle beraber yapacağız” diye konuştu. 

ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ise Avrasya Tüneli Projesi’nin tüm dünyanın ilgisini çektiğini belirterek, “Projemiz tünelcilikte yeni bir çağ başlattı” dedi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasya Tüneli Projesi’nde heyecanla beklenen ‘ilk otomobil yolculuğu’ gerçekleşti. 

5 dakikada deniz altından kıtalararası yolculuk Cumhurbaşkanı Erdoğan makam aracının direksiyonuna geçerek, Avrasya Tüneli’nin Asya girişinden, Avrupa yakasına hareket etti ve tekrar Asya yakasına geri dönüş yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a makam otomobilinde Başbakan Yıldırım eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, deniz tabanı altından otomobille yaptığı kıtalararası yolculuk, Türkiye tarihine geçti. Erdoğan, heyecanla yürütülen çalışmaları yerinde inceledi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Aralık’ta hizmete açılması için çalışmaların 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüğü Avrasya Tüneli şantiyesini ziyaret etti. ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilere çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “14 yıl içerisinde ulaşım sektöründe tarihi adımları attık. Olmaz denilenler oldu, yapılamaz denilenler yapıldı ve bunlar hayata geçirildi. Dedik ki çok çalışacağız, çok gayet edeceğiz ve milletimizin asırlardır beklentilerini inşallah gerçekleştirmek suretiyle hayata geçireceğiz” dedi. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli’nin kazanımlarından bahsetti ve şöyle devam etti: “En önemlisi yıllık buradaki yakıt tasarrufu. Bu mesafenin bu denli kısalması sayesinde yılda 160 milyon liralık yakın tasarrufu sağlayacağız. 

Bununla birlikte de bizim akaryakıt teminindeki sıkıntımızı büyük ölçüde aşmış olacağız. Zaman tasarrufu sağlayacak bize. Zaman tasarrufu ile vakit nakittir olayı burada bir araya gelmiş oluyor. Her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğü ve uygulandığı 100 yıllık bu proje ile artık havalar sisliymiş, deniz dalgalıymış, böyle endişeleri taşıma durumumuz olmayacak.” 

Tünelcilikte yeni bir çağ başlattık Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ENR (Engineering News Record) Dergisi tarafından Avrasya Tüneli’ne “2016 Küresel En İyi Tünel Projesi” ödülü verilmesi nedeniyle ABD’de bulunduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özür ve ziyareti için teşekkürlerini yazılı mesaj ile sundu. 

ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ise yaptığı konuşmada, dünyanın ilgisini çeken bir projeyi yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: “İnsan ve makine iç içe bütünleşirse ortaya ‘senfoni’ gibi bir ‘eser’ çıkacaktır. 

Çok karmaşık ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapıda, 106 metre derinliklere inerek ve 13.7 metre çapında bir tüneli, uzun ömürlü ve güvenli kılarak inşa etmeyi başarmak; projeyi ‘benzersiz’ kılmış ve dünyanın ilgisini çekmiştir. 

Avrasya Tüneli ile tünelcilik konseptleri değişmiştir. Bundan böyle tüneller, eskisi gibi sürücülerin kullanmak istemeyeceği dar, karanlık ve kirli yer altı yapıları olarak tasarlanmak ve inşa edilmek yerine temiz ve estetik yapılar olarak kabul edilecektir. 

Projemizin başarı ile hizmete girmesi, bugüne kadar cesaret edilmemiş birçok proje için yüreklendirici olacak; daha derine, daha büyük çapla, daha uzağa doğru yeni bir tünelcilik akımı başlatacaktır. 

Bu nedenlerle Avrasya Tüneli’ni tünelcilikte yeni bir çağ başlatan proje olarak nitelemiş bulunuyoruz. Allah nazarlardan saklasın.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrasya Tüneli ziyaretini tamamlamasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve basın mensupları Avrasya Tüneli’ne doğru harekete geçti. 

Kadir Topbaş’ın bizzat kullandığı otomobiliyle Tünel’e girişi sırasında renkli anlar yaşandı. Başkan Topbaş, ilk geçiş ücretini verdi. Bakan Arslan da bu ücreti Avrasya Tüneli için kurulacak müze adına kabul ettiğini söyledi. Yüzde 92’si tamamlandı Avrasya Tüneli’nin bugün itibarıyla yüzde 92’lik bölümü tamamlandı. 

20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılacak olan Avrasya Tüneli ile İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. İki kıta arasında kısa, güvenli ve konforlu yolculuk devri 

- Avrasya Tüneli, sahip olduğu ileri teknoloji ile iki kıta arasında güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak. 
- Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak. 
- İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli’nde her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. - Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak. 
- Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.
- Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak. 
- Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak. 
- Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak. 
- Yapısı itibarıyla İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek. 
- Avrasya Tüneli’nin Asya girişi Harem’de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı’da yer alacak. 
- Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek. 
-Sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek. 
-Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek. Araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak. 

- Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek. 
- Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.

- Avrasya Tüneli, 7,5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul’da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek. 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.