Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TÜRKİYEDE 30 YILIN REKORUNU KIRAN SKODA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEK

Geçen yıl binek otomobil pazarının iki katı büyüme kaydeden Skoda, 22 bin 107 adetlik satışıyla “son 30 yılın en yüksek satışı”na imza atar...

Geçen yıl binek otomobil pazarının iki katı büyüme kaydeden Skoda, 22 bin 107 adetlik satışıyla “son 30 yılın en yüksek satışı”na imza atarken, bu yıl da hedefini “kesintisiz büyüme” olarak belirledi. 

Bu büyümede Superb ve Fabia modellerinin yanı sıra filo pazarı da etkili olacak. 2016’nın ilk showroom’u olan Doğuş Oto Maslak’ı açan ve basın mensuplarını burada ağırlayan Skoda, yeni model atağıyla en dinamik markalar arasında üst sıralarda yer almaya devam ediyor. 

Skoda, 2015 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de rekora imza atarak dikkatleri üzerine topladı. Geçtiğimiz yılı yüzde 52’lik büyüme ve 22 bin 107 adetlik satışla kapatan Skoda, böylelikle Türkiye’de “son 30 yılın en yüksek binek araç satışı”na da ulaşmayı başardı. Böylece Skoda Türkiye, markanın dünya çapındaki pazarları arasında 7. sırada yer aldı. 

Superb ve Fabia modellerinin de katkısıyla “kesintisiz büyüme”yi hedefleyen Skoda, aileye yeni katılacak 7 kişilik SUV modeliyle atağını sürdürmeyi planlıyor. Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, geçen yıl binek otomobil pazarının yüzde 23 civarında büyüme gerçekleştirdiğini anımsatırken, “Skoda olarak bunun iki katı, yaklaşık yüzde 52’lik büyüme kaydettik. 

Bu sayede, Skoda’nın Türkiye tarihinde varlık gösterdiği son 30 yıl içerisinde en yüksek binek araç satış adedine ulaştık” dedi. Bununla birlikte 2015 yılında yüzde 3.05 pazar payına ulaştıklarını belirten Senyücel, “Biz zaten bunu hedefliyorduk. 

Hedefimize de ulaşmış olduk. 5 bin adedin üzerinde satış yapan markalar arasında en fazla büyümeyi kaydettik ve Türkiye’de en çok büyüme gösteren marka olduk” diye konuştu.

Son 6 yılda 2010 da dahil yüzde 250’lik bir büyüme kaydettiklerinin altını çizen Senyücel, “2010’da 6 bin adet satarken şu anda 22 binlere geldik. Bizim de kendimize koyduğumuz hedefler tam da buydu. Dolayısıyla buna ulaştığımız için çok mutlu ve gururluyuz. ” dedi  

Basamakları Hızla Tırmandı 
Skoda’nın Türkiye’deki başarısının sadece bu pazarla sınırlı kalmadığını da belirten Senyücel, “Aynı zamanda markanın küresel pazarları arasında da 19. sıradan 7’nciliğe yükseldik. Avrupa’nın hemen hemen bütün ekonomilerini geride bıraktık. Dolayısıyla Skoda Türkiye, sadece bu pazarda değil Avrupa pazarında da sesini duyurmuş oldu” ifadesini kullandı. 

Skoda’nın en çok satıldığı pazarlar arasında Çin, 281 bin 700 adetle ilk sırayı alırken, Almanya 158 bin 700 adetle ikinci sırada bulunuyor. Üçüncü Rusya, dördüncü İngiltere, beşinci Çek Cumhuriyeti, altıncı da Polonya oldu.  

Skoda Filoda da Büyüdü 
Türkiye’de Skoda’nın büyümesinde en etkin faktörlerden birinin yenilenen ürün gamı olduğunu vurgulayan Tolga Senyücel, yeni nesil Fabia ve Superb modellerini hatırlatırken, filo satışlarındaki hızlı ilerlemelerinin de dikkat çekici olduğunu dile getirdi. Senyücel, “Filo satışlarında 2 bin 90 adetten 5000 adetlere geldik. 

Yani yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme performansı sergiledik. Skoda, geçen yıl filo sektörünün en çok tercih edilen 11. markası oldu” dedi. Skoda’nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok satılan modeli yaklaşık 10 bin adetle Octavia oldu.

Onu 4 bin 324 adetle Superb, 2.190 adetle Rapid Spaceback ve 1.974 adetle de Rapid izledi. Yeni Fabia’nın satışı 1.834 adet olurken, Yeti 1.694 adetlik satışa ulaştı. Satışların geri kalanı ise diğer modellerden oluştu. Bu yıl filoda da büyüme kaydedeceklerini aktaran Senyücel, model yelpazelerinin de bunda etkili olacağına değindi. 

Senyücel, “Yeni Superb ve Fabia, 2016’da tam yıl satılacak. Çünkü Fabia geçen yıl nisanda, Superb de ancak eylül başında satışa sunuldu. Dolayısıyla bu iki ürün de, tam yıl satılacağından, toplam büyümemize katkı verecek” ifadesini kullandı. 

Skoda’nın tüm dünyadaki satışlarının yüzde 41’i de yine Octavia’dan oluştu. Octavia 432 bin 300 adet, Rapid 194 bin 300 adet (yüzde 18), Fabia ise 192 bin 400 adetlik (yüzde 18) satışa ulaştı. Yeti’nin dünya satışları 99 bin 500 adet olurken, Superb’in satışları da 80 bin 200 adet olarak gerçekleşti.

Daralmaya Rağmen Büyüme 
2016 yılında Skoda olarak kesintisiz büyümeyi hedeflediklerine dikkat çeken Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Hedefimiz bu yıl daralan pazar koşullarına rağmen büyümek. 

Markamız adına yüzde 10-20 arasında büyüme öngörümüz var. Oturmuş, tüketici güvenini kazanmaya başlayan ürünlerimiz, ürün teknolojimiz, araç kalitemiz, bizi daha fazla talep edilen bir marka yapıyor” diye konuştu. 

 Senyücel, Cenevre’de konsept, Paris Otomobil Fuarı’nda da üretime hazırlanmış olarak tanıtılacak 7 kişilik SUV modelinin de, markanın imajına olumlu katkı yapacağını iletti. Senyücel, 2017 yılında da Yeti’nin yeni neslinin tanıtılacağını hatırlattı. 

Senyücel, “Octavia ve Superb ile hedef kitlemiz belli ölçüde genişlemişti. 7 kişilik SUV ile de geniş ailelere ve yerden yüksek araç isteyenlere de hitap edeceğiz. Skoda bazı ailelerde birinci, bazılarında ikinci araç olmaya devam ediyor. Yani bazı müşteriler iki aracını birden Skoda alıyor” diye konuştu.  

Yılın İlk Yeni Showroomu Doğuş Oto Maslak 
Bayi yapılanmasına da devam edeceklerini anlatan Senyücel, “Tamamen yenilenen bayii teşkilatımızın yanı sıra, olmadığımız illerde açılan bayilerin de katılmasıyla 2016 sonunda 39 yetkili satıcıdan 32 şehirde 43 noktaya çıkacağız. Bu da, daha fazla müşteriye ulaşmamızı sağlayacak” dedi. 

 Çek markanın 2013 yılında başlattığı yeni showroom konseptine geçiş, tüm dünyada ve Türkiye’de büyük bir hızla tamamlanmak üzere. Skoda, iç ve dış tasarımı tamamen değiştiren bu yenilikle birlikte, müşterileriyle daha yakın bir ilişki kurmayı amaçlıyor. 

Yeni konsepte sahip bayiler, Skoda markasının görünürlüğünü artırırken, imajını da güçlendiriyor ve müşterileri davet eden dinamik bir ambiyans yaratıyor. Hizmet kalitesini artıran Skoda showroomlarının yeni tasarımı, ziyaretçiler için konforlu yaşam alanları oluşturan dekoratif ve teknolojik detayları kapsıyor. 

Skoda’nın 2016 yılındaki ilk yeni bayisi olan Doğuş Oto Maslak olurken, yıl sonuna kadar Aydın, Balıkesir, Çanakkale ve Osmaniye kentlerinde de yeni showroom açılışları yapılması öngörülüyor.