Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

AKÜ BAKIMI VE KONTROLÜ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otomobilde elektronik sistemlerin payı her geçen gün artsa da bu taşıt, doğaya yenik düşebiliyor. Özelli...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte otomobilde elektronik sistemlerin payı her geçen gün artsa da bu taşıt, doğaya yenik düşebiliyor. Özellikle soğuk kış günlerinde çok yorulan parçalardan biri olan aküyü, birkaç küçük kontrolle daha uzun süre kullanabilirsiniz. 

Elektrik enerjisini kimyasal bir alanda olarak depolayan akü, bu enerjiyi aracın motorundan klimasına, radyosundan rezistanslı camlarına kadar birçok parçasına yönlendirir. Ancak hava sıcaklığı düştükçe akünün içerisindeki plakalar arasında oluşan kimyasal reaksiyon yavaşlar ve enerji depolama yeteneği azalır. 

Akünün kışın zorlanmasına, bir de bakımsızlık eklenirse akünün ömrü daha da kısalır. Oysa akü bakımı, birkaç pratik kontrolle yapılabilir ve oldukça kısa süren bu işlemlerin de maliyeti neredeyse yoktur. Akü bakımında ilk yapılması gereken nokta, uzman bir servise veya yetkili servise giderek akünün şarj yoğunluğunu kontrol ettirmektir. 

Akünün sistem voltajı 12,55 voltun üzerinde olmalıdır. Akü, eğer gereken voltajın altındaysa özellikle kışın motorun tek marşla çalışması zorlanacaktır. Aküden sürekli elektrik çekmeye çalışan marş motoru zorlanırken motordaki iç sürtünmeler artmaya başlar. Hatta araçtaki bazı elektronik sistemler de zarar görebilir. 

Bu tür bir riskle karşılaşmamak için akü voltajı düştüğünde bu parça şarj edilmeli veya yenisiyle değişitirilmelidir. Akü için bir başka risk ise oksitlenmedir. Bu parçanın bulunduğu yerde nem veya ıslaklık varsa akü kutup başlarında oksitlenme olur. 

Bu oksitlenme aküde elektrik akımının akışını zayıfl atarak özellikle soğuk havalarda motorun ilk çalışmasında zorlanmasına neden olur. Eskiden sıcak su dökülerek kutupbaşlarındaki oksitlenme tel fırçayla temizlenirdi. Ancak yeni araçlarda bulunan sigorta kutuları bu temizlik işlemini yapmayı engelliyor. 

Aküyü sürekli şarj ederek aracın elektrik ihtiyacını karşılayan alternatörün de kontrol edilmesinde yarar var. Ayrıca akü kutup başı bağlantı kabloları kontrol edilmeli, yırtılma ve benzeri sorunlar varsa servis tarafından yenilenmeli. 

Eski usul yöntemlerden biri olan iterek çalıştırmak otomatik şanzımanlı araçlarda yapılamazken manueller içinde de çok fazla riski var. LPG, sonradan takılan alarm veya bazı modifiye uygulamaları sonucu akünün amper değeri yetmeyebilir. Bu konuda da bir uzmana danışın. 

Ayrıca aracı 1 ay gibi bir süre kullanmayacaksanız akünün deşarj olmaması için kutup başlarını sökün. Bir de aracı uzun süreli park ettiyseniz far vb. sistemleri kapatın. Sonuç olarak akünün bakımlarını yaptırırsanız bu parçanın yaklaşık 4,5 yıl olan ömrünü kısaltmazsınız.Sabah

Hiç yorum yok