Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

SEAT LEON YENİ NESLİYLE ZİRVEYİ HEDEFLİYOR

Seat’ın kompakt modeli Leon, yeni nesliyle zirveyi hedefliyor. Tamamen LED’lerden oluşan farlarıyla dikkat çeken araç, güçlü ve tutumlu mot...

Seat’ın kompakt modeli Leon, yeni nesliyle zirveyi hedefliyor. Tamamen LED’lerden oluşan farlarıyla dikkat çeken araç, güçlü ve tutumlu motoru kadar makul fiyatıyla da rakiplere gözdağı veriyor.

Otomobil sektöründe her marka kendine farklı bir misyon belirliyor. Bazı markalar konfor odaklı araçlar üretirken bazıları tasarımına güveniyor, bazıları da sportif özellikleri öne çıkarıyor. İspanyol Seat da seçim hakkını sportiflikten yana kullananlardan. 

Arka kapı kolları gizli değil Sürüş keyfini ön planda tutan marka, kısa bir süre önce yenilediği Leon ile adeta kompakt sınıfın zirvesine oynuyor. Bu hafta konuğumuz olan FR isimli versiyon, güçlü ve tutumlu benzinli motoru, geniş iç hacmi ve sportif sürüş özellikleriyle dikkat çekiyor. 

Köşeli farları, geniş hava girişlerinin yer aldığı tamponu ve kavisli kaputuyla çekici bir görünüme sahip olan araçta artık Full LED teknolojisi kullanılıyor. İsteğe bağlı olarak sunulan tamamen LED ön ve arka far grubu oldukça çekici görünüyor. 

Yeni 5 kollu 17 inçlik alaşım jantlar, stop grubu, arka tampon ve geniş arka cam, çift egzoz çıkışıyla birlikte sportif görünümü tamamlıyor. Aracın profilinde ilk dikkat çeken nokta, arka kapılar. Önceki nesilde C sütununa gizlenen arka kapı kolları artık geleneksel yerine alınmış. İç mekanda kalite artırılmış Aracın iç mekanı tamamen yenilenmiş. 

Spor otomobillerde olduğu gibi dik bir konsol ve alçak bir oturma pozisyonu sunulan iç mekanda ergonomi başarılı. Yumuşak malzemelerle desteklenen konsolda kalite ve işçilik de sınıfının başarılı örnekleri arasında yer alıyor. İç mekanda sunulan yaşam alanı da yeterince geniş. 

380 litrelik bagaj da sınıfının en iyi örneklerinden. 140 beygirlik TSI Seat Leon, Türkiye’de 2’si benzinli toplam 3 motorla satılıyor. Bize konuk olan FR versiyonu, şimdilik en sportif seçenek. Araçta görev yapan 1.4 litrelik TSI motor, 140 beygir güç ve 250 nm tork üretiyor

Sadece 6 ileri manuel şanzımanla sunulan FR, 1156 kilogramlık ağırlığıyla oldukça hafif bir otomobil. 0-100 km/s ivmelenmesini 8.2 saniyede tamamlayan araç, saatte 211 kilometrelik son süratiyle de beklentileri karşılıyor. Hem turbo hem kompresörle desteklenen benzinli ünite, 1500 ile 6 bin devir aralığında kesintisiz ivmelenme sağlıyor. 

Tatlı sert süspansiyon sistemi sayesinde hem konfor hem yol tutuş yeteneği oldukça etkileyici hale getirilmiş. Yola tutunma limitleri yüksek olan araç, başarılı frenleriyle de dikkat çekiyor. Kilometrede 25 kuruş yakıyor Güçlü motora rağmen tüketim değerleri de şaşırtıcı derecede düşük. 

Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 5.2 litre. Kilometrede 25 kuruşa denk gelen bu rakama ulaşabilmek için aracın standart donanımına start/stop sistemi eklenmiş. 

Bizim denemelerimizde ulaştığımız 5.7 litrelik değer motorun potansiyelini ortaya koyuyor. Fakat motorun turbo beslemeli olduğu unutulmamalı. Dikkatsiz kullanım veya yüksek hızlı sürüşlerde çift haneli rakamlara ulaşmak hiç de zor değil. 

Markanın Leon için belirlediği başlangıç fiyatı (1.2 litre TSI, 105 beygir) 42 bin 900 lira. 1.6 litrelik dizel modelin başlangıç fiyatı 49 bin 400 lira, bize konuk olan sportif FR ise 52 bin 800 liradan satılıyor. 

Zengin donanım ve güçlü motoruyla bile rakiplerinden uygun fiyata satılan FR, bize göre sınıfının en iddialı seçeneklerinden. GÖKHAN KARA - BUGÜN GAZETESİ