Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

YOLCU VE YÜK TAŞIMACALIĞI YAPAN ARAÇLARA ABS FREN ŞARTI GETİRİLDİ.

Trafikte can güvenliğini artırmak amacıyla yolcu ve yük taşımacılığı yapan çeşitli sınıflardaki araçlar için ABS fren sistemi şartı getirild...

Trafikte can güvenliğini artırmak amacıyla yolcu ve yük taşımacılığı yapan çeşitli sınıflardaki araçlar için ABS fren sistemi şartı getirildi.

Gerekli fren donanımına sahip olmayan araçlar artık araç muayene istasyonlarında ağır kusurlu kabul ediliyor ve trafiğe çıkmak için onay alamıyor.

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamındaki düzenlemeden en çok öğrenci ve personel taşımacılığı yapan minibüsler etkilendi. Türkiye genelinde trafikte bulunan 2005 ve daha yüksek modeldeki yaklaşık 5 bin servis aracı, böylece yolcu taşımacılığı yapma hakkını da kaybetmiş oldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında başlatılan uygulamaya 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK araç muayene istasyonlarında geçildi

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında trafikteki güvenlik kalitesini artırmak için 6 farklı sınıftaki araçlara ABS fren sistemi bulunma zorunluluğu getirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik kapsamında, 22 Kasım 2010 tarihi itibarıyla TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları'nda uygulamaya geçildi.

ABS fren sistemi şartı 2005 ve daha üzeri model araçları kapsıyor. Yönetmelik, daha önce kanuna rağmen uygulanmayan bazı sorunları da beraberinde getirdi. Kanuna göre 2004'ten sonra üretilecek tüm araçlarda ABS fren sistemi bulunması gerekiyor. Ancak, piyasada ABS fren donanımıolmayan 2005 ve üzeri model binlerce araç bulunuyor.ZAMAN

ABS NEDİR ?
ABS, kullanıldığı taşıtın kararlılığını, manevra ve durma yeteneğini artırabilen bir fren sistemidir. Dört-tekerlek ABS, tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücülere acil frenleme durumlarında kararlılık ve yön kontrolü sağlamaktadır.

İlk kez 1936 yılında Almanya'da geliştirilen ve patenti alınan ABS, Almanca "antiblockiersystem." teriminden kısaltılmıştır ve İngilizcesi de benzer anlamdaki Anti-lock Brake System dir. ABS, her tekerleğin yakınında dönme hızını algılayarak tekerleklerin çekiş kaybettiği ve kilitlenmek üzere olduğunu algılayan sensörlere sahiptir. Elektronik kontrol ünitesi (ECU- Electronic Kontrol Unit) bu sinyalleri değerlendirerek, fren basıncını değiştirmek yoluyla tekerlek kilitlenmesini önleyen hidrolik kontrol ünitesine (HCU- Hydraulic Kontrol Unit) komutlar gönderir.(surucuehliyetkursu.com)

Hiç yorum yok