Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Ekonomik krizden Dacia modelleri ve eski Lada modelleri kazançlı çıkanlar oldu

Yaşanan küresel kriz, farklı öngörülerin yanlış çıkması, eski modellerin özledikleri günlere dönmeleri açısından ilginç tablolar ortaya çık...

Yaşanan küresel kriz, farklı öngörülerin yanlış çıkması, eski modellerin özledikleri günlere dönmeleri açısından ilginç tablolar ortaya çıkartdı.
İlk üretildiğinde firma yönetiminde bile Avrupa’da satılmasına kuşkuyla bakılan Dacia, kasım ayında satışlarını artırırken, Rusya’da bir dönem suratına pek bakılmayan ve hatta bazı lüks sitelere sokulmayan eski Lada modellerinin payı da arttı.

‘Kriz savar’
Logan Sedan’ın ardından Sandero modelini, Logan’ın pick-up ve SW versiyonlarını da çıkartan Dacia, kriz döneminde özellikle Avrupa pazarında harikalar yaratıyor.
Satışların yüzde 25 düştüğü kasım ayında payını artırmayı başaran Dacia, Almanya’da yüzde 23, Fransa’da yüzde 14 ve İtalya’da da yüzde 74’lük satış artışı sağlamış. Dacia yetkilileri, kriz döneminde uygun fiyat ve donanımın yanı sıra sundukları LPG ve doğal gaz gibi alternatif yakıt seçeneklerinin de bunda etkili olduğunu savunuyorlar.
Bir başka değeri anlaşılan araç da, 70’lerden bu yana üretimi süren Lada 2105 ve 2107. Halen 1.6 lt motorla üretilmeye devam eden bu model, şu dönemde Lada’nın Rusya satışlarının neredeyse yüzde 30’unu tek başına karşılıyor. İthal otomobil cenneti olan ve dünyada üretilen hemen her marka aracın satıldığı Rusya’da hala ayakta kalan ve kriz döneminde değeri artan Lada 2105, güvenlik ve kalite açısından olmasa da sağlamlığı ve uygun fiyatıyla alıcı buluyor.

Ya diğerleri
Tüm Avrupa’ya bakıldığındaysa bazı markalar, kriz döneminde bile küçük modelleriyle bir önceki yıla göre satış artışı sağlamayı başardılar.
Fiat’ın minik 500 modeli, bu yılın ilk 9 ayında 140 bin adet satarken, Türkiye’de üretilen ve Doğu Avrupa ülkelerinde de satılan Linea satışlarını 7 bin 500’den 15 bin 500’e çıkartdı.
Smart’ın miniği ForTwo, geçen yıl 64 bin civarında olan satışını, bu yılın ilk 9 ayında 81 bine yükseltmiş. Minikler sınıfında bulunan Citroen’in C1’i, Opel’in Agila’sı, Chevrolet’nin Spork’ı, Renault’nun Twingo modeli satışlarını geçen yıla göre artıran diğer modeller arasında.

Türk pazarı AB’den daha fazla küçüldü
Avrupa Birliği ülkelerinde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen ay yüzde 30’lara varan düşüşler gösterirken, aynı oranlar Türkiye’de neredeyse iki katı olarak gerçekleşti.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) kasım ayına ilişkin olarak açıkladığı Türkiye ve AB otomotiv pazarı verilerine göre Avrupa ülkelerinde otomobil satışlarında yüzde 25.8 oranında kayıp yaşandı. Bu oran, toplam ticari araç satışlarında yüzde 31 dolayında gerçekleşti.
Bununla birlikte aynı dönemde Türkiye’deki otomobil satışları yüzde 56’lık bir düşüş kaydederken, toplam ticari araç satışlarındaki düşüş yüzde 60 dolayında gerçekleşti. Türkiye’deki hafif ticari satışlarındaki gerileme geçen ay yüzde 61.8, ağır ticarilerdeyse yüzde 49.3 oldu. Geçen ay Türkiye’de 17 bin 200 otomobil, 9 bin hafif ticari ve 1877 ağır ticari araç satışı gerçekleşmişti.milliyet otomobil

Hiç yorum yok