Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Otokar'dan Hibrit Otobüs

Tasarım, teknoloji ve üretimde ticari araçların öncü markası Otokar, piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren yoğun ilgi gören 9 metrelik otob...


Tasarım, teknoloji ve üretimde ticari araçların öncü markası Otokar, piyasaya sürüldüğü ilk günden itibaren yoğun ilgi gören 9 metrelik otobüs serisi Doruk'un yeni modeli Doruk 190 LE 'yi ve bu modelin hibrit prototipini tanıttı.
Otokar büyük otobüslerin rahatlığını küçük otobüslerin ekonomisi ile birleştiren ve Türkiye pazarında kısa sürede büyük bir başarı yakalayan Doruk serisi üzerindeki Ar-Ge çalışmalarına hızla devam ediyor. Türkiye'deki lansmanı Şubat ayında yapılan ve Eylül ayından itibaren seri üretime geçilerek satışına başlanan Doruk'un yeni modeli Doruk 190 LE 16 Kasım 2007'de Rahmi Koç Müzesi'nde yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı. Doruk'un şehiriçi ve belediye kullanımı için tasarlanan alçak taban girişli modeli olan Doruk 190 LE'nin yanısıra bu model üzerinde geliştirilen, aynı zamanda Türkiye'nin ilk hibrit otobüs prototipi olan Doruk 160 LE Hibra da ilk kez gösterildi.
Otokar'ın 40 yıldan daha uzun bir süredir Türk otomotiv sanayinde pek çok ilki gerçekleştiren öncü firma olduğunu belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç Türkiye'ye çağdaş toplu taşımacılık çözümleri sunuyor olmaktan ve Türkiye'nin ilk hibrit otobüsünü tasarlamaktan dolayı çok büyük bir gurur yaşadıklarını açıkladı. Türkiye'nin, Avrupa'nın ticari taşıt üretim üssü haline geldiğini vurgulayan Görgüç "Türkiye bu konuda kendi tasarımları ve markaları ile de çok yakında söz sahibi olacaktır. Otokar da çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmektedir. Bugün Otokar tasarımı ve üretimi olan, Otokar markalı ticari araçlar Türkiye'de ve Avrupa'da milyonlarca insanı taşımaya devam ediyor. Yatırımları, kalifiye insan kaynağı, satış ve servis ağı ile çalışmalarına devam eden Otokar, güçlü araştırma geliştirme imkanları, mühendislik kabiliyeti ile Türkiye'nin modern toplu taşımacılık araçlarını sunuyor" dedi.
Türkiye'nin, 'üretim merkezi' olmanın yanı sıra 'tasarım', 'doğrulama' ve 'Ar-Ge Merkezi' olması için insana ve teknolojiye yatırım yapılmasının önemine değinen Görgüç Türkiye'nin Ar-Ge yatırımları konusunda yeni politikalar geliştirmesi gerekliliğine değindi. Otokar bünyesinde bulunan Ar-Ge Merkezinin ülkemizde önemli bir örnek teşkil ettiğini belirten Görgüç "Otokar tesislerinde tasarlanıp üretilen veya üretilecek araçların yol şartlarını test standına taşımak, testlerin daha hızlı, güvenli ve kontrol edilebilir ortamda yapılmasını sağlamak üzere "Otokar Ar-Ge Merkezi" kuruldu ve bu merkez bünyesinde önemli yatırımlar yapıldı. Otokar'ın güçlü Ar-Ge ekibi ve imkanlarını geliştirmede önemli bir adım olan bu merkez sayesinde test imkanlarımızı geliştiriyor ve pazara daha hızlı yeni ürün sunma imkanına sahip oluyoruz."
Doruk 190 LE
Doruk 190 LE, alçak tabanlı girişi, engelli yolcu taşıma imkanı, otomatik şanzımanı ve bağımsız ön aksı ile Türkiye şartlarına uygun, Avrupa standartlarında toplu taşımacılık çözümleri sunuyor.
Alçak taban girişi ile rahat ve konforlu giriş çıkış sağlayan otobüs, aynı zamanda kısalan yolcu iniş biniş süreleri ile duraklarda daha az bekleme sunuyor. Engelli ve bebek arabası iniş-binişleri için özel uygulamalar da otobüste düşünülen ayrıntılar arasında.
Ergonomik ve güvenli araç kullanımını sağlayacak şekilde tasarlanan sürücü için tasarlanmış özel kabini, otomatik şanzımanı, bağımsız ön aksı ise sürücü konforunu artırıyor. Geniş iç hacmi yolcular için şehiriçinde konforlu bir taşımacılık sunarken büyük yan camlar ile ferah bir iç ortam sağlanıyor.
Avrupa regülasyonları ile uyumlu olan Doruk 190 LE sağlamlık ve güvenlik kriterlerine ise üst seviyede uygun. Galvaniz kaplı gövdesi ve sacları ile korozyona karşı dayanıklılık sağlayan otobüs serisi, özel dizayn gövdesi ve güçlü motoru ile beklenen performansı düşük işletme maliyetleri ile bir arada sunuyor. 190 beygir gücünde, Euro 3 standartlarında ve yoğun trafikteki performansı ile kendini kanıtlamış Deutz marka motoru aracın arka tarafında yer alıyor. Bu sayede bakım kolaylığının yanısıra sessiz bir sürüş sunuyor.
Doruk 160 LE Hibra
Doruk 160 LE Hibra, Otokar'ın ağır ticari araç alanında tasarladığı bir prototip otobüs... Araç, Otokar'ın araştırma geliştirme imkan ve kabiliyetlerinin geldiği noktayı gösterme açısından önem taşıyor.
Dünyada giderek yaygınlaşan hibrit teknolojilerinin kullanıldığı otobüs, hem dizel hem elektrik ile çalışıyor. Sadece fosil yakıtlarla çalışan otobüslere kıyasla düşük emisyon seviyesi, daha düşük seviyelerde NOx, CO2 gibi gaz atıkları ve düşük yakıt tüketimi sunuyor. Bu yönüyle doğa ile barışık otobüs, doğal kaynakları koruyarak daha az çevre kirliliğine neden oluyor. Hibrit otobüs ayrıca kullanıcıya yakıt tasarrufu, düşük işletme maliyetleri gibi avantajlar sunuyor.

Hiç yorum yok