Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

LASTİK ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, lastik ömrünü etkileyen faktörleri üç gruba ayırıyor.  Binlerce kilometre yol yap...

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, lastik ömrünü etkileyen faktörleri üç gruba ayırıyor. 

Binlerce kilometre yol yapmak için geliştirilen lastikler; fiziksel, çevresel ve insan faktörü olmak üzere üç ana kategorideki etkileyiciden zarar görüyor. Yırtık ve şişliklere dikkat! Yaşlanma, aşınma, hasar, yol şartlarından zarar gören lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalır. 

Lastik yüzeyinde, yanaklarında meydana gelen kesik, yırtık ve şişlikler nedeniyle ömrünü tamamlayan lastik, yol ve yolcu güvenliğini tehdit eder. Bu yüzden bakımları düzgün şekilde yapılmayan lastikler, daha fazla hasar ve aşınmaya maruz kalarak araç ve yolcu güvenliğini azaltır. 
İnsan faktörü lastik ömrünü uzatır Lastik ömrünü tehdit eden bir diğer aktör ise insan faktörü olarak ön plana çıkıyor. Lastiğin rutin kontrollerinin yapılmaması, doğru lastik hava basıncında tutulmaması, patlak şekilde kullanılmış bir lastiğin yeniden şişirilmesi lastik ömrünü doğrudan etkiliyor. 

Ayrıca farklı tiplerde lastiklerin eşzamanlı olarak kullanılması, ani hızlanma ve frenlemeye bağlı kullanış biçimleri, jant ve lastiğin ebatlarının eşleşmemesi, mevsime göre lastik kullanılmaması, balans ayarının yapılmaması nedeniyle de zarar gören lastikler direksiyon hakimiyetinin kaybedilerek yol ve yolcu güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor. 

Hava koşulları; aşırı sıcaklık, yağmur, kar, buz, yağ ve gres yağı gibi çevresel faktörlerden de olumsuz etkilenen lastiklerin kilometre ömrü önemli ölçüde azalıyor.