Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Döviz yükseldi, otoya zam geldi

Şirketler yaklaşık 2,5-3 yıldır değişmeyen, hatta kampanyalarla aşağı çekilen fiyat etiketlerini bu hafta itibarıyla değiştirme kararı aldı....


Şirketler yaklaşık 2,5-3 yıldır değişmeyen, hatta kampanyalarla aşağı çekilen fiyat etiketlerini bu hafta itibarıyla değiştirme kararı aldı. Bundan böyle otomobil almaya karar verenler, arabalarını yüzde 3 veya 4 civarında bir artışla satın alacak.

Fiyat listelerini Euro olarak açıklayan markaların showroom trafiğinde ise son birkaç hafta içinde ciddi bir azalma yaşandı. Bazı markaların ise halen mevcut listeleri koruma eğilimi devam ediyor; kampanya indirimleri bir miktar azaltılmış oldu.

Volkswagen Ticari Araç Genel Müdürü Kerem Güven, dövizdeki artışın şirketler tarafından uzun bir süre karşılanamayacağını belirterek, "Biz geçen haftalarda yüzde 1'lik iki ayrı fiyat yenilemesi yaptık.



Ancak artış devam etti. Bu hafta itibarıyla ekstra yüzde 1,5 düzeltme gerçekleştirdik. Bu tabii tüm artışı karşılayan bir oran değil, ancak daha fazlası şimdilik mümkün değil." dedi. Türkiye pazarına giren araçların büyük bir kısmı Avrupa Birliği menşeli, yani Euro bazlı olarak ithal ediliyor. Euro'nun son bir-bir buçuk aylık dönemde yüzde 15-16 civarında yükseldiğini söyleyen Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Türkiye'de yaşayan insanların bir anda bu oranda fakirleştiğini ifade etti. Euro'nun değer kaybettiği ya da stabil kaldığı durumda şirketlerin ciddi indirim yapmadığını, ancak kampanyalarla fiyatları aşağı çektiğini hatırlatan Sancaktaroğlu, şunları söyledi: "Tüketici gözünde bir aracın değeri var. Size maliyeti ne olursa olsun, o değişmiyor. Bu nedenle dövizdeki artışı bire bir yansıtmak mümkün değil. Biz de bu haftadan itibaren yüzde 3 zam yapacağız."

Mercedes, Audi, BMW, Alfa Romeo gibi markaların fiyat etiketi direkt olarak Euro bazlı olarak açıklanıyor. Ve genellikle günlük kurlar uygulandığı için son dönemde söz konusu markaların otomobilleri bir anda yüzde 15 zamlanmış oldu. Şirketler bu nedenle müşteri trafiğinde ciddi azalma yaşandığını dile getiriyor. Alfa Romeo bu durumdan daha az etkilenmek için Euro'yu bir süreliğine eski fiyatta sabitleme yoluna gitti. Honda, Opel, Chevrolet gibi markalar ise dövizdeki değişimi fiyat listelerine halen yansıtmadılar; Opel ve Chevrolet nisan ayı boyunca indirim kampanyalarına devam edecek.zaman

Hiç yorum yok